Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Harmadszorra érkezett Muzslyára az Orvosmisszió

2020-07-04
15:09
2020-07-04
16:01
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi veszélyhelyzet megszűnése után első alkalommal indult útjára a Katolikus Karitász szervezésében az Orvosmisszió.

2018 áprilisát és 2019 májusát követően, ma harmadszorra érkezett Muzslyára az önkéntes orvosok csoportja. Az érdeklődés most is nagy volt.

Az Emmausz katolikus kollégiumban szombaton egész nap folytak a vizsgálatok. Elsősorban megelőző vizsgálatokat végeztek: gyerekeknél szemészeti, fogászati, mozgásszervi betegségek szűrése, a felnőttek esetében vércukorszint, vérnyomásmérés, EKG-vizsgálat elvégzése mellett nőgyógyászati vizsgálattal bővültek a látogatások.

Écsy Gábor, országos igazgató, Katolikus Karitász, Magyarország: „A mai napra közel 300 jelentkező volt, aki különböző vizsgálatokat vár, akár a gyermekeinek, akár pedig magának. Ez elég komoly szám egy napra, ezért korán is kezdtük a szűrővizsgálatokat, és valószínű, hogy hosszú ideig, késő estig fog tartani, amíg ezt befejezzük, de mindenképpen mindenkit szeretnénk megvizsgálni, aki eljött ide és kérte ezt.”

Az elmúlt három év alatt összeállt egy orvosokból és technikai személyzetből, segítőkből álló, hetventagú csapat, amely – havi rendszerességgel - olyan határon túli településekre látogat el, ahol hiányos az orvosi ellátás.

Vojcek László, az Orvosmisszió vezetője: „Nem azért jövünk, mert magyarok vagyunk - azért is. Nem azért jövünk, mert ők magyarok – azért is. Hanem azért jövünk, mert a szeretet törvénye azt parancsolja, hogy a legkisebbnek is segítsünk, aki erre rászorul az ő teremtményei közül. Tehát így jöttünk most harmadszor Muzslyára, harmadik alkalommal 300 szűrést tervezünk elvégezni, és azért ide, mert az itt élők nagy része még magyarul beszél, magyarul álmodik, magyarul imádkozik. Vagyis száz éven át megőrizte azt a magyarságot, amit a nyelvében is megőrzött.”

Az Orvosmisszió 2017-óta az idei év márciusáig több mint 3000 határon túli óvodás és kisiskolás és 2000 külhoni felnőtt esetében végzett el különböző szűréseket. Munkájukat a magyar kormány is támogatja.

orvosmisszió
Muzslya
Katolikus Karitász

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.