Ugrás a tartalomra

Három évvel ezelőtt ezen a napon vezették be Szerbiában a szükségállapotot

2023.03.15
15:25
2023.03.15
16:13
Forrás
Tanjug
A koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében a tanítás online térbe költözött, a kulturális események megszervezését, az éttermek, kávézók munkaidejét, sőt, az idősebbek mozgását korlátozták, és kijárási tilalom is érvényben volt.

A szükségállapotot a szerb parlament képviselői több mint 50 nap után, május 6-án oldották fel. Azonban más intézkedések, mint amilyen például a kötelező védőmaszk használata, a mai napig kötelező az egészségügyi intézményekben. A járvány három éve alatt Szerbiában a hivatalos adatok szerint összesen mintegy 2,5 millió koronavírussal fertőzöttet jegyeztek fel.

Ma már tudjuk, hogy három évvel ezelőtt indokolatlan volt a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot - jelentette ki dr. Branislav Tiodorović. A járványügyi szakorvos hangsúlyozta, a járványellenes intézkedésekre azonban minden alkalommal szükség volt. Tiodorović a Tanjugnak kijelentette, figyelembe kell venni az intézkedések bevezetésekor fennálló helyzetet, ugyanis senki sem volt biztos a betegség forrásában, a terjedési módjában, valamint a védekezés és az önvédelmi intézkedések szükségességében. Ugyanakkor a terápiát sem ismerték az elején - mondta Tiodorović, aki a világjárvány kezdete óta a szerbiai válságstáb tagja volt.

koronavírus
koronavírus-járvány
Branislav Tiodorović
szükségállapot

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.