Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Három új szakirányú továbbképzést indítanak Szabadkán

2019.04.10
17:13
2019.04.10
20:06
Forrás
Pannon RTV
Az erről szóló együttműködési megállapodást ma írták alá a Szekeres László Alapítvány és a képzéseket megvalósító magyarországi felsőoktatási intézmények képviselői.

A VM4K-ban 2019-ben és 2020- ban konduktorsegítő, mentálhigiénés segítő és információbiztonsági szakmérnök szakirányú továbbképzés indul.

Nagyon fontos a határon túli magyarság anyanyelvi képzése - mondta Feketéné Szabó Éva. Ezért az együttműködésben résztvevő felsőoktatási intézmények nagy szerepet szánnak annak, hogy a határon túli magyarság képzésében részt vegyenek - hangzott el az eseményen.

Feketéné Szabó Éva, általános dékánhelyettes, Pető András Kar, Magyarország: „A 2019/20-as tanévben indítandó konduktorsegítő szakirányú továbbképzésünkre olyan itt végzett, itt dolgozó pedagógusokat várunk, akik az eddigi oktatási és nevelési tapasztalataik mellett konduktori irányítás felügyelettel nyitottak lesznek arra, hogy központi idegrendszeri sérült gyerekek fejlesztését, ellátását is magukra vállalják.”

Az Óbudai Egyetem már korábban is együttműködött a Szekeres László Alapítvánnyal. Rajnai Zoltán dékán elmondta, az új képzéssel egy olyan lehetőséget kínálnak, amely nemcsak az érettségit, illetve diplomát szerezett fiataloknak kínál lehetőséget.

Rajnai Zoltán, dékán, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar, Magyarország: „Megpróbálunk segíteni az iparnak is ezzel a képzéssel. Nevezetesen egy információbiztonsági képzést hozunk Szabadkára.”

Pannon RTV

A cél, hogy a VM4K a vajdasági magyar közösség egyik olyan központjává váljon, amely használható tudást és értékeket közvetít - mondta Fejsztámer Róbert. A Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, a magyarországi támogatások lehetővé tették, hogy az épület korszerű központtá alakuljon.

Fejsztámer Róbert, kuratóriumi elnök, Szekeres László Alapítvány: „Olyan hely legyen, amely vajdasági magyar embereket szolgálja színvonalas képzései és minőséges rendezvényei által. Mindezen célok sikeres és hatékony megvalósítását az egység, az összefogás, a közös munka és az együtt gondolkodás nélkül lehetetlen lenne elérni.”

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ épületét 2017-ben adták át.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács (Magyar Összefogás): „Nemcsak tartalommal, hanem élettel és olyan közösségi élettel telt meg, amely nemcsak Szabadkát, a Bácskát, a Délvidéket, hanem a Kárpát-medencét is olyan módon próbálja belakni, amely valamennyiünk számára azt jelenti, hogy igen az álmok nem hazudnak és az álmokat tovább lehet álmodni.”

Pannon RTV

Hiánypótló elemmel bővül a magyar nyelvű felsőoktatási lehetőségrendszer, amit az elmúlt években építettünk - emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Nekünk az a meggyőződésünk, hogy ahhoz, hogy közösségileg talpon tudjunk maradni újra és újra kell termelnie ennek a közösségnek az értelmiségi rétegét.”

A VM4K-ban először 2017 őszén indultak szakirányú továbbképzések.

VM4K
Szabadka
Fejsztámer Róbert
Hajnal Jenő

Most

17:45

Érkezik a hó térségünkbe is?

Kedden havazhat térségünkben - legalábbis a meteorológusok szerint. Szerbia délebbi részein már a hét elején kialakult egy komolyabb hótakaró, leginkább a hegyvidéken. Vidékünkön vasárnap fordul csapadékosabbra az időjárás.
16:09, Frissítve: 17:24

Áldatlan állapotok uralkodnak Horgoson

A faluban egyre több a migráns - panaszolják a helyiek. Azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Az észak-bácskai településről már több hónapja nem gyűjtötték be, és nem szállították el a feltorlódott illegális bevándorlókat.
16:06, Frissítve: 17:31

A segítség házhoz megy

Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe, de jövőre szeretnének szavazni.

Népszerű