Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Daina Le Hardic

Hasznos tanácsok a szájmaszk helyes használatához

2020.04.18
13:05
2020.04.18
13:23
Forrás
Szerbiai RTV
A koronavírus-járvány idején szinte napi kellékké vált az egészségügyi maszk. Néhány dolgot érdemes tudni a szájmaszk helyes használatáról.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a nem fertőzött személyek számára is javasolt a maszk használata, amennyiben olyan helyre mennek, ahol egyszerre több ember is megfordul és nincs lehetőség a legalább két méteres távolság tartására. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, nem mindegy hogyan használjuk a maszkot, ugyanis a nem megfelelő használat akár fertőzéshez is vezethet. Annak használata csak folyamatos, és átfogó kézmosással biztosít védelmet.

Pixabay/Illusztráció

A szakemberek ajánlása a következő:

- A maszk felhelyezése előtt szappannal, alaposan kezet kell mosni, vagy legalább 60 százalékos alkohollal fertőtleníteni a kezünket.

- A maszkot úgy kell elhelyezni, hogy az takarja az orrunkat és a szánkat, a maszknak tapadnia kell az arcunkhoz.

- Miközben hordjuk, ne érjünk a maszkhoz. Amennyiben ezt mégis megtesszük, mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítsünk.

- Amennyiben a maszk átnedvesedik, dobjuk el, és ne használjuk újra.

A maszk eltávolítására vonatkozó szakértői javaslatok:

- A maszkot úgy kell eltávolítani az arcunkról, hogy annak akasztóját fogjuk meg, semmiképpen sem az arcot védő részét, ugyanis az fertőzésveszélyes.

- A használt maszkot zárt szemetesbe kell dobni.

- Miután ez megtörtént, alaposan mossunk kezet szappannal, vagy fertőtlenítsük a kezünket minimum 60 százalékos alkohollal.

szájmaszk

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.