Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Határtalanul! program - 30 magyarországi általános iskolás látogatott ma Szabadkára

2018-09-13
16:05
2018-09-13
17:33
Forrás
Pannon RTV
Három napot töltenek Vajdaságban, ahol első állomásként Szabadkát járták körbe játékos városvezetéssel. Ezt követően megtekintették a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart.

Dunaharasztiból érkeztek az általános iskolások Szabadkára. Először járnak Vajdaságban.
Bocskai Zsófia, résztvevő, Határtalanul! program: „Az út egy picit hosszú volt, de nagyon tetszik nekünk Szabadka, ez az első állomásunk. Megcsodáltuk a várost. Gyönyörű épületeket láttunk itt.”

A diákok három napra érkeztek. Mai, első napjukat Szabadkán töltötték, majd továbbutaztak Újvidékre és Zomborba.
Ligeti Józsefné Franciska, kísérőtanár, Magyarország: „Egy körútban volt most részünk, amelyben a diákok közelebbről megismerték az épületeket, és egy kis történelmi tájékoztatást is kaptak. Nagyon élvezték, köszönjük a szép programot.”

A tanulókat Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős helyettes államtitkára is elkísérte. Eddig több mint 200 ezer tanuló vett részt a programban. Az anyaország 2010-ben hozta létre a Határtalanul! programot, amelynek több célja is van.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Egyrészt formálva ezeket a közösségeket, másrészt pedig, hogy megismerjék egymást az iskolák, intézmények, illetve tanulók megismerjék azt a magyar kultúrát, ami nemcsak a határokon belül, hanem a határokon kívül is egységes a Kárpát-medencében. Nagyon fontos, hogy a gyerekek ezt is megismerjék, és ne csodálkozzanak rá, hogy az ottani magyarok, hogyhogy tudnak magyarul.”

A program elsősorban a magyarországi diákok utazásait támogatja az anyaország határain túlra, azonban most egy európai uniós társfinanszírozási projekt is elkezdődhet, amelynek köszönhetően vajdasági diákok utazhatnak Magyarországra az anyaország költségére - mondta a helyettes államtitkár.

Határtalanul!
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Maruzsa Zoltán

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.