Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Határtalanul! program - 30 magyarországi általános iskolás látogatott ma Szabadkára

2018-09-13
16:05
2018-09-13
17:33
Forrás
Pannon RTV
Három napot töltenek Vajdaságban, ahol első állomásként Szabadkát járták körbe játékos városvezetéssel. Ezt követően megtekintették a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart.

Dunaharasztiból érkeztek az általános iskolások Szabadkára. Először járnak Vajdaságban.
Bocskai Zsófia, résztvevő, Határtalanul! program: „Az út egy picit hosszú volt, de nagyon tetszik nekünk Szabadka, ez az első állomásunk. Megcsodáltuk a várost. Gyönyörű épületeket láttunk itt.”

A diákok három napra érkeztek. Mai, első napjukat Szabadkán töltötték, majd továbbutaztak Újvidékre és Zomborba.
Ligeti Józsefné Franciska, kísérőtanár, Magyarország: „Egy körútban volt most részünk, amelyben a diákok közelebbről megismerték az épületeket, és egy kis történelmi tájékoztatást is kaptak. Nagyon élvezték, köszönjük a szép programot.”

A tanulókat Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős helyettes államtitkára is elkísérte. Eddig több mint 200 ezer tanuló vett részt a programban. Az anyaország 2010-ben hozta létre a Határtalanul! programot, amelynek több célja is van.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Egyrészt formálva ezeket a közösségeket, másrészt pedig, hogy megismerjék egymást az iskolák, intézmények, illetve tanulók megismerjék azt a magyar kultúrát, ami nemcsak a határokon belül, hanem a határokon kívül is egységes a Kárpát-medencében. Nagyon fontos, hogy a gyerekek ezt is megismerjék, és ne csodálkozzanak rá, hogy az ottani magyarok, hogyhogy tudnak magyarul.”

A program elsősorban a magyarországi diákok utazásait támogatja az anyaország határain túlra, azonban most egy európai uniós társfinanszírozási projekt is elkezdődhet, amelynek köszönhetően vajdasági diákok utazhatnak Magyarországra az anyaország költségére - mondta a helyettes államtitkár.

Határtalanul!
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Maruzsa Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:55, Frissítve: 20:10

Tökfesztivált tartottak Temerinben

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.
16:18

3 millió euró gyógykezelésre

Több mint hárommillió eurót különített el költségvetéséből Szerbia az idei év első félévében gyerekek és felnőttek gyógykezelésére - közölte a szerb kormány.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.