Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Határtalanul! program - 30 magyarországi általános iskolás látogatott ma Szabadkára

2018-09-13
16:05
2018-09-13
17:33
Forrás
Pannon RTV
Három napot töltenek Vajdaságban, ahol első állomásként Szabadkát járták körbe játékos városvezetéssel. Ezt követően megtekintették a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart.

Dunaharasztiból érkeztek az általános iskolások Szabadkára. Először járnak Vajdaságban.
Bocskai Zsófia, résztvevő, Határtalanul! program: „Az út egy picit hosszú volt, de nagyon tetszik nekünk Szabadka, ez az első állomásunk. Megcsodáltuk a várost. Gyönyörű épületeket láttunk itt.”

A diákok három napra érkeztek. Mai, első napjukat Szabadkán töltötték, majd továbbutaztak Újvidékre és Zomborba.
Ligeti Józsefné Franciska, kísérőtanár, Magyarország: „Egy körútban volt most részünk, amelyben a diákok közelebbről megismerték az épületeket, és egy kis történelmi tájékoztatást is kaptak. Nagyon élvezték, köszönjük a szép programot.”

A tanulókat Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős helyettes államtitkára is elkísérte. Eddig több mint 200 ezer tanuló vett részt a programban. Az anyaország 2010-ben hozta létre a Határtalanul! programot, amelynek több célja is van.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „Egyrészt formálva ezeket a közösségeket, másrészt pedig, hogy megismerjék egymást az iskolák, intézmények, illetve tanulók megismerjék azt a magyar kultúrát, ami nemcsak a határokon belül, hanem a határokon kívül is egységes a Kárpát-medencében. Nagyon fontos, hogy a gyerekek ezt is megismerjék, és ne csodálkozzanak rá, hogy az ottani magyarok, hogyhogy tudnak magyarul.”

A program elsősorban a magyarországi diákok utazásait támogatja az anyaország határain túlra, azonban most egy európai uniós társfinanszírozási projekt is elkezdődhet, amelynek köszönhetően vajdasági diákok utazhatnak Magyarországra az anyaország költségére - mondta a helyettes államtitkár.

Határtalanul!
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Szabadka
Maruzsa Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:38, Frissítve: 10:43

Utazási lehetőség középiskolásoknak

A Rákóczi Szövetség programjának célja, hogy a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, a középiskolások egy másik Kárpát-medencei ország magyar iskolájához látogassanak.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.