Ugrás a tartalomra
Pixabay/Myriam Zilles

Hatezer szerbiai gyermek él a szülei nélkül

2019.10.28
08:38
Forrás
Blic
Szerbiában minden hatodik gyerek kerül nevelőszülőkhöz, vagy gyermekotthonba – derül ki a Szociális Védelmi Intézet legfrissebb adataiból.

Jelenleg hatezer kiskorú él a szülei nélkül, többségük hat és tizennégy év közötti. Ez a szám évről-évre növekszik, annak ellenére, hogy a születési arány egyre csökken. Főként rossz anyagi körülmények között élő családok mondanak le a gyerekükről. A második leggyakoribb ok, ha a gyermek szellemi fogyatékossággal jött a világra. Sok esetben akkor is otthonba kerül a gyerek, ha a szülei elhunytak – áll a felmérésben. Az állam tavaly mintegy 3,5 milliárd dinárt különített el a nevelőcsaládok számára, ezzel ösztönözve a családokat, hogy nevelőszülők legyenek.

gyermekotthon
nevelőszülő
árva
szegénység

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű