Ugrás a tartalomra
Pixabay/Myriam Zilles

Hatezer szerbiai gyermek él a szülei nélkül

2019.10.28
08:38
Forrás
Blic
Szerbiában minden hatodik gyerek kerül nevelőszülőkhöz, vagy gyermekotthonba – derül ki a Szociális Védelmi Intézet legfrissebb adataiból.

Jelenleg hatezer kiskorú él a szülei nélkül, többségük hat és tizennégy év közötti. Ez a szám évről-évre növekszik, annak ellenére, hogy a születési arány egyre csökken. Főként rossz anyagi körülmények között élő családok mondanak le a gyerekükről. A második leggyakoribb ok, ha a gyermek szellemi fogyatékossággal jött a világra. Sok esetben akkor is otthonba kerül a gyerek, ha a szülei elhunytak – áll a felmérésben. Az állam tavaly mintegy 3,5 milliárd dinárt különített el a nevelőcsaládok számára, ezzel ösztönözve a családokat, hogy nevelőszülők legyenek.

gyermekotthon
nevelőszülő
árva
szegénység

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.