Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dagosavac Viktor

Hazaváró új kenyér ünnep Topolyán

2019-08-18
14:27
2019-08-18
16:46
Forrás
Pannon RTV
Megáldották és megszentelték az új kenyeret a topolyai Sarlós Boldogasszony-templomban.

Az ünnepi szentmisét a Vajdaságból és Topolyáról elszármazottakért ajánlották fel. Délután a IX. Parasztolimpiával folytatódott a program.

Fiákeres lovasmenettel érkezett az új kenyér a topolyai Sarlós Boldogasszony-templomba. A helyi hívek és a termelők is magukénak érzik ezt az ünnepet.

Faragó István, Topolya: „Ez a magyarok ünnepe, az új kenyér ünnep tényleg szorosabbra kovácsolja ezt a népet, a magyarságot, mert ez mondhatjuk, hogy a mi ünnepünk.”

Topolya mindenkit hazavár, ez a központi gondolata az új kenyér ünnepnek. A szentmisét a Vajdaságból és Topolyáról elszármazottakért ajánlották fel.

A templom megtelt a helyi hívekkel, vendégekkel. Sokan ekkor látogatnak haza.

Tót Tibor, Graz, Ausztria: „Nagyon szívesen látogatunk haza, nagyon örülünk annak, hogy az itt maradottak továbbra is őrzik a hagyományokat, és megemlékeznek ezen a szép ünnepségen.”

Fazekas Ferenc, Tisza-menti főesperes megszentelte és megáldotta az új kenyeret. Az új búzából sült cipót Kislinder Gábor polgármester szegte meg.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Az új kenyér a kétkezi munkát dicséri, ahogy a misén az atya is elmondta. A magból készülő új kenyér a közösség túlélését biztosítja. Öröm számomra, hogy ezt meg tudtuk élni és van annyi munka, áldozat ebben a folyamatban, hogy biztosítva lássuk közösségünket az elkövetkező időben is.”

Az új kenyér ünnepe hagyományosan a Parasztolimpiával folyatódott délután a Vásártéren. A hagyományos marhapörköltfőző-verseny mellett negyven jelentkező mérettette meg magát a szórakoztató vetélkedőkön a legnagyobb paraszt és a legügyesebb parasztmenyecske címért.

Topolya
új kenyér
új kenyér ünnepe
Szent István-nap

Most

Népszerű