Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Helyezzünk ki madáretetőt!

2020.11.25
14:09
2020.11.25
16:30
Forrás
Pannon RTV
Itt a téli madáretetés időszaka. Fontos körültekintőnek lenni, hiszen előfordulhat, hogy igyekezetünkkel több kárt okozunk, mint amennyi segítünk.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Madárerőtő szinte bármiből készülhet. Fából, műanyagból, vagy akár egyszerű krumplis zsákból is. Figyeljünk arra, hogy az élelem utánpótlása folyamatos legyen - mondta Bognár Róbert, a temerini Falco Természetkedvelők Egyesületének tagja, médiaházunk munkatársa.

Bognár Róbert, tag, Falco Természetkedvelők Egyesülete, Temerin: „A madarak odaszoknak. Megtanulják, hogy ott van. Akár rajban is jönnek. Ha nem etetjük őket tovább, megeshet, hogy elpusztulnak, de inkább átmennek nagy csoportosan, más helyet keresnek egy idő után. Viszont a zsírrétegük letud esni ilyenkor."

Ilyenkor télen, a madarak táplálékigénye fokozottabb. Etetésükkel átsegíthetjük őket az ínséges időszakon. Eleségként olajos magvakat tehetünk például az etetőbe.

„Lehet csinálni madárpogácsát is. A madárpogácsa az faggyúból áll. Diót, napraforgót szórnak bele. Felolvasszák. Egy drótot helyeznek bele. Mikor megköt, akkor kilehet akasztani a fára. Egyes madaraknak ajánlott almát, főtt sárgarépát kirakni."

Fontos tudni, hogy a magevők szívesen táplálkoznak a földről. Így ajánlott napraforgót szórni a talajra. Többek között nem szabad a madarakat kenyérrel, keksszel etetni, valamint sózott vagy füstölt állati zsiradékkal. Az etetőt olyan helyre kell tenni, ahol az énekesmadarak elbújhatnak a rájuk vadászó ragadozómadarak elöl. A vízimadarak etetése pedig káros rájuk nézve több okból is.

madáretető
Falco Természetkedvelők Egyesülete
Bognár Róbert
tél
táplálék
madarak

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.