Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Hertelendyfalván is megemlékeztek az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról

2023.03.18
07:42
2023.03.18
17:45
Forrás
Pannon RTV
Deák Ferenc a szabadságharc tükrében volt a címe az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezésnek, amit a pancsovai Petőfi Sándor MME és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagjai együtt szerveztek.

A huszonötödik alkalommal közösen szervezett ünnepi eseménynek idén Hertelendyfalva adott otthont. A műsor a Himnusz éneklésével vette kezdetét, melyet a két egyesület és a vendégként fellépő kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület egyesített férfikórusa adott elő. A műsorban egyaránt felléptek fiatalok és idősebbek, énekekkel, versekkel, tánccal. Az ünnep méltatásaként elhangzott Deák Ferencnek a magyar történelemben betöltött fontos szerepe.

Dél-Bánátban az első március 15-ére való nagy színpadi megemlékezést a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tartották meg 1996-ban. A több egyesület összefogásával létrejött műsor szervezésével akkor Balassa Juliannát bízták meg.

Balassa Julianna, nyugdíjas tanár, Pancsova: „Mivel megkaptam ezt a megbízatást, én ajtóstul a házba, bele a ’48-as eseményekbe, és ahhoz illő programszámokkal. Nagyon szép társaságom volt, fiatalok, unatkoztak sajnos a háború alatt, és követtek bennünket. Vevők voltak minden jellegű programszámra, klarinétos Rákóczi induló, négyszólamos Kossuth nóta, stb. Nagyon szép műsor jött össze. Ami a legszebb, a teremben egy gombostűt nem lehetett leejteni, és ami örökre az emlékezetemben marad, hogy két óra hosszat a teljes közönség ott maradt a teremben. Újság volt, hogy magyar jellegű műsorral, ’48-as műsorral álltunk elő, és szinte a levegőben lógott, hogy az emberek igényelték az ilyen jellegű műsorokat.”

Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, miért fontosak az ilyen megemlékezések, melyre most több dél-bánáti településről is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek.

„Egy nagyon szép hagyomány lett. Emlékszem, mikor kezdtük, nem is tudtunk a forradalomról, nem tudtunk erről, nem tudtunk arról. Sokan már tudjuk, hogy keletkezett, hogy jött az 1848-as évforduló, hogy lett forradalom, ki mindenki volt ott, a pesti fiatalok, ki támogatta. Mi is belefolytunk ebbe az eseménybe, és ma este is ünnepeltünk közösen a nagy közönség előtt.”

Pintér Anna-Mária tartományi képviselőként Vajdaság-szerte sok ünnepi megemlékezésen vett részt. Kiemelte, hogy mindenütt mindenki nagy odaadással készítette a műsort, 175 év után is átérezve március 15-e erejét.

Pintér Anna-Mária, tartományi képviselő, VMSZ: „Ne hátráljunk meg, hanem ahogy Petőfi is fogalmazta, most még felemelőbb esemény, hogy kétszáz éves születését is ünnepeltük, valamint a gyönyörű verseiben is halljuk az odaadó érzést a hazáért, valamint, ahogy ő is mondta és kiállt, hogy: Talpra magyar!, ez most is fontos, hogy talpon kell maradjunk. Ők nekünk még annak idején megadták az irányt, hogy talpra, hogyha fölállunk, megálljuk a helyünket, akkor meg tudunk maradni, és tudunk harcolni a megmaradásunkért.”

A Szózat éneklése után a udvaron levő kopjafánál koszorúzással és a Székely himnusz éneklésével zárult az ünnepi megemlékezés.

1848-49-es forradalom és szabadságharc
Hertelendyfalva
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Pancsova
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Rancz Károly
Pintér Anna-Mária
megemlékezés
koszorúzás

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.