Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A héten nincs tanítás az iskolákban

2019-02-18
14:17
2019-02-18
17:46
Forrás
Pannon RTV
Egyhetes szünet kezdődött ma a szerbiai és a vajdasági általános- és középiskolákban az influenza miatt. Az oktatás február 25-én folytatódik. Az óvodákat és a bölcsődéket nem érinti a kényszerszünet.

A vírus szövődményeibe eddig 29-en haltak meg országszerte, míg több mint 104 ezren fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel. Az oktatási szünettel a betegség továbbterjedését szeretnék megakadályozni az illetékesek.

A gyerekek többsége örül a szünetnek. A szülőknek viszont nehéz megoldani a kicsik felügyeletét. Gyurcsik Klára, Szabadka: „Én magam is tanügyi dolgozó vagyok, így aztán nekem is munkabeszüntetésem van kényszerből. A gyerekekkel leszek sokat, remélhetőleg.”

Mások bepótolják iskolai elmaradásaikat, vagy éppen többet sportolnak, barátkoznak. Pintér Anna, Palics: „Nem unatkoznak, barátkoznak a gyerekek, szóval nincs olyan nagy időveszteség. Egyedül a probléma a pótlás, a jegyek. De ezt megoldják a tanárok szerintem valahogy.”

tanterem

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában minden eheti aktivitást elhalasztottak. Weiss Vesna, igazgató, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Úgy értettük, hogy nem kell járni az iskolába, és nálunk csak a titkárság dolgozik, a számvevőség, és a kisegítő személyzet is jelen van az iskolában mint ügyelet.”

Szabadkán egyébként nem hirdettek még influenzajárványt. A megbetegedések száma az iskolákban is eltérő volt eddig. A Széchenyi István Általános Iskolában a diákok mintegy 2 százaléka, azaz a 1100-ból 20 gyereknél jelentkeztek az influenza tünetei.

Djuro Salaj iskola

A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolában erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek, ott is az illetékesek tájékoztatását várják. Mimica Andrić, igazgató, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka: „Arra számítok, hogy a tartományi oktatási titkárságtól megkapjuk az utasításokat, a miniszter ajánlása alapján, mindenképpen.”

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy egyenlőre nincs ok arra, hogy hosszabb legyen a kényszerszünet. A héten pedig megszületik a pótlás módjáról szóló határozat. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Mi azon leszünk, hogy ne szombatonként valósuljon meg ez a pótlás, hanem a hét közben. Erre van lehetőség a múltban is voltak megoldások és úgy érzem, hogy hasonló megoldás lesz most is.”

Az óvodákra és a bölcsődékre nem vonatkozik a szünet, a gyerekeket fogadják ezen a héten is.

influenza
iskolai szünet

Most

11:31, Frissítve: 11:39

Elengedtek öt tüntetőt

Szabadlábra helyezték azokat, akiket a Szerbiai RTV székházának elfoglalásakor vett őrizetbe a rendőrség - írja a Tanjug hírügynökség.
10:23, Frissítve: 10:39

Népszerűek-e az önkéntes nyugdíjalapok?

Szerbiában tavaly az év végéig a foglalkoztatottak 9 százaléka fizetett be rendszeresen valamely magánnyugdíjpénztárba, hogy idős korára legyen nyugellátása – közölte a Szerbiai Nemzeti Bank.
08:41, Frissítve: 09:22

Ma kezdődik a tavasz

Szerbiában 22 óra 58 perckor köszönt be a Ruđer Bošković csillagászati társaság értesítése szerint.
07:44, Frissítve: 08:41

A boldogság nemzetközi napja van

Az ENSZ Közgyűlése nyilvánította március 20-át e nappá, hangsúlyozva, hogy a "boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja".

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.