Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A héten nincs tanítás az iskolákban

2019-02-18
14:17
2019-02-18
17:46
Forrás
Pannon RTV
Egyhetes szünet kezdődött ma a szerbiai és a vajdasági általános- és középiskolákban az influenza miatt. Az oktatás február 25-én folytatódik. Az óvodákat és a bölcsődéket nem érinti a kényszerszünet.

A vírus szövődményeibe eddig 29-en haltak meg országszerte, míg több mint 104 ezren fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel. Az oktatási szünettel a betegség továbbterjedését szeretnék megakadályozni az illetékesek.

A gyerekek többsége örül a szünetnek. A szülőknek viszont nehéz megoldani a kicsik felügyeletét. Gyurcsik Klára, Szabadka: „Én magam is tanügyi dolgozó vagyok, így aztán nekem is munkabeszüntetésem van kényszerből. A gyerekekkel leszek sokat, remélhetőleg.”

Mások bepótolják iskolai elmaradásaikat, vagy éppen többet sportolnak, barátkoznak. Pintér Anna, Palics: „Nem unatkoznak, barátkoznak a gyerekek, szóval nincs olyan nagy időveszteség. Egyedül a probléma a pótlás, a jegyek. De ezt megoldják a tanárok szerintem valahogy.”

tanterem

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában minden eheti aktivitást elhalasztottak. Weiss Vesna, igazgató, Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka: „Úgy értettük, hogy nem kell járni az iskolába, és nálunk csak a titkárság dolgozik, a számvevőség, és a kisegítő személyzet is jelen van az iskolában mint ügyelet.”

Szabadkán egyébként nem hirdettek még influenzajárványt. A megbetegedések száma az iskolákban is eltérő volt eddig. A Széchenyi István Általános Iskolában a diákok mintegy 2 százaléka, azaz a 1100-ból 20 gyereknél jelentkeztek az influenza tünetei.

Djuro Salaj iskola

A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolában erre vonatkozó információkkal nem rendelkeznek, ott is az illetékesek tájékoztatását várják. Mimica Andrić, igazgató, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka: „Arra számítok, hogy a tartományi oktatási titkárságtól megkapjuk az utasításokat, a miniszter ajánlása alapján, mindenképpen.”

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy egyenlőre nincs ok arra, hogy hosszabb legyen a kényszerszünet. A héten pedig megszületik a pótlás módjáról szóló határozat. Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár: „Mi azon leszünk, hogy ne szombatonként valósuljon meg ez a pótlás, hanem a hét közben. Erre van lehetőség a múltban is voltak megoldások és úgy érzem, hogy hasonló megoldás lesz most is.”

Az óvodákra és a bölcsődékre nem vonatkozik a szünet, a gyerekeket fogadják ezen a héten is.

influenza
iskolai szünet

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.