Ugrás a tartalomra
Ágyas Réka üdvözli a vendégeket
Pannon RTV/Huszár Dániel

A Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ mutatkozott be Szabadkán

2018-04-26
22:40
2018-04-27
17:17
Forrás
Pannon RTV
Csite András a közgazdász és szociológus szemszögéből mutatta be a Hétfa hétköznapjait, Geambasu Réka a szociológus és antropológus perspektíváján keresztül vezetett a kutatómunka rejtelmeibe.
a közönség figyel

A VM4K klubépületében megtartott előadás szervezője, Ágyas Réka szociológus elmondta, hogy az érdeklődők a jövőben is számíthatnak hasonló jellegű eseményekre, és hozzátette: „A Hétfa Kutatóintézettel partnerségi kapcsolatot alakít ki a VM4K, úgyhogy a mai napon tulajdonképpen erről beszélgetünk. Az estre pedig azért is őket választottuk, hogy egy picit megismertessük a közönséggel a munkájukat. Ők számos olyan kutatásban vettek részt, koordináltak és vezényeltek le, ami a Vajdasághoz is köthető.”

Geambasu Réka

Geambasu Réka 2010-ben költözött Kolozsvárról Budapestre. Ekkor csatlakozott a Hétfa Kutatóintézethez és Elemző Központhoz. A rendezvényen a kutatói életmód mindennapjairól beszélt az érdeklődőknek. „Beszélgetésre készülünk alapvetően, amellyel kapcsolatban a felkérés arra vonatkozott, hogy majd arra próbálunk meg reflektálni, hogy milyen, hogyan néz ki a kutatói életmódnak a színfalak mögötti része, milyen típusú tudások, milyen típusú készségek kellenek ahhoz, hogy az ember egy jó nemzetközi vagy több helyszínen zajló kutatást megszervezzen, koordináljon.”

Csite András

A Hétfa Kutatóintézet 2009-ben alakult. A szabadkai előadáson az elmúlt években megalakult vajdasági családi vállalkozások és fiatal vállalkozók helyzetéről is beszéltek. Csite András, ügyvezető, Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ, Budapest: „Látszik az, hogy Kelet-Európa és benne a magyarországi, illetve a vajdasági vállalkozások nincsenek könnyű helyzetben. Rendkívül komoly versenykörnyezetben kell dolgozniuk, és nagyon komoly problémát jelent a nyugati társadalmak, a nyugati gazdaságok elszívó ereje. Tehát tulajdonképpen itt olyan munkaerő-migrációs folyamatok vannak, amik kedvezőtlenek Vajdaság, Magyarország, tágabban egész Kelet-Európa számára.”

az előadókra figyel a közönség

Csite András hozzátette, azt tapasztalja, hogy a gazdaságfejlesztési programok, amelyek beindultak régiónkban az elmúlt években, komoly kísérletet jelentenek arra, hogy ebbe az össz európai versenybe egy kicsit jobban megállják a helyüket a vállalkozások.

Szabadka
VM4K
Hétfa
Csite András
Geambasu Réka
Ágyas Réka

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű