Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Hetven nap után újra megnyílt a református templom

2020-05-24
12:06
2020-05-24
17:14
Forrás
Pannon RTV
Nem mindegy, hogyan fejezünk be és kezdünk el valamit - mondta a szabadkai református lelkész, amikor már a rendkívüli helyzet után újra tarthatnak istentiszteletet a hívek részvételével.

Hetven nap után újra megjelenhettek a hívek a szabadkai református templomban. Az óvintézkedések és a szabályok betartásával vehettek részt az istentiszteleten, igaz az előírások szerint egyelőre még csak maximum ötvenen.

A hívek már várták az istentiszteleteket, és azt, hogy újra együtt legyen a közösség. Szalai Halasi Mónika interneten keresztül mindenkivel tartotta a kapcsolatot. Szerinte az elmúlt időszakban mindenki elvonulhatott, eldönthette, hogy mi számára a fontos. „Mert, aki valóban hisz, nem vesztette el a hitét továbbra sem. Volt ideje gondolkodni, volt ideje Bibliát olvasni. Mi dolgoztunk rendesen, mint egyébként is. Nekem tetszett, mert jó volt ez a kis megnyugvás, nem volt ez az örökös rohanás. Most megkezdődött, örülök, hogy visszajöhettünk. Megkezdődött ez a mi kis nyüzsgésünk.”

Nehéz volt megélni hetven napot istentiszteletek nélkül - mondta Kovács Torok Márta, a Szabadkai Református Egyházközség gondnoka. Szombaton munkaakciót tartottak, kitakarították az udvart, a templomot és lefertőtlenítettek mindent, így készültek az istentiszteletre. „Vannak szabályok. A lábfertőtlenítés az ajtónál, kézfertőtlenítés, maszkot kell viselni, a két méternek meg kell, hogy legyen, ötven személynél nem szabad, hogy több személy legyen. Itt vagyunk, ügyelünk, hogy mindenki megfelelő távolságra üljön, és akkor úgy fog folytatódni az istentisztelet.”

Hittel mentünk bele, hogy Isten ezt a körülményt is a javunkra fogja fordítani. Mégis, az emberi kapcsolatok hiánya sokakat megviselt - mondta Harangozó László szabadkai református lelkész. „A mai napra mindenképp az igehirdetés, a református istentiszteleteknek igeközpontúságuk van, és maga az ige arról fog szólni, hogy hogyan jöjjünk ki ebből, mert minden egyes nap egy új kezdet, és nem mindegy, hogy hogyan kezdünk. Hogyan fejezünk be dolgokat, és hogyan kezdjük. Ezek nagyon fontosak. Ez kihatással van a további folyamatra is. Isten azt akarja, hogy mi győztesként menjünk végig, nem letört, keserű emberként.”

A lelkipásztor elmondta, már két héttel ezelőtt megengedték, hogy istentiszteleteket tartsanak, de úgy döntöttek, hogy megvárják a kritikus időszak végét, ezzel is óvva az idős személyeket. Azok, akik nem tudnak részt venni az istentiszteleteken, továbbra is megtekinthetik majd azokat a gyülekezet Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján.

református
református egyház
istentisztelet
koronavírus
járvány
óvintézkedések
Harangozó László

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.