Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Hiánypótló, magyar nyelvű fizika tankönyv jelent meg gimnazisták számára

2022.03.23
13:21
2022.04.30
10:38
Forrás
Pannon RTV
Magyar nyelvű Fizika kézikönyv jelent meg harmadikos gimnazisták részére, a Magyar Nemzeti Tanács és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A tankönyv bemutatójára a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban került sor.

A kézikönyv elkészítését Csapó Renáta, a zombori Veljko Petrović Gimnázium fizikatanára és az intézmény igazgatója, a magyar gyökerekkel rendelkező Dušan Mišković kezdeményezte, aki szintén fizikatanár, és korábban a magyar osztályokban is tanított. A kézikönyvben a legnagyobb hangsúlyt a számítási feladatokra helyezték, részletes magyarázattal, több lépcsőfokon eljuttatva a diákokat a megoldásig.

Dušan Mišković, fizikatanár és igazgató, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor. „Ez az első magyar nyelvű fizika tankönyv Szerbiában, azaz Vajdaságban. Legalábbis az utóbbi időben. Remélem, ezt a továbbiakban kibővítjük minden osztály számára. Amint látom, a Magyar Nemzeti Tanács is elkezdett tankönyvkiadással foglalkozni, és ez egy nagyon dicséretes projekt, nemcsak a fizika, hanem a többi tantárgy vonatkozásában is.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A Magyar Nemzeti Tanács minden magyarul is oktató vajdasági gimnázium könyvtárainak, valamint a harmadikos magyar gimnazisták számára ajándékba ad egy-egy példányt az új Fizika kézikönyvből. A harmadikos gimis Fizika kézikönyv hiánypótló, így a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban is örömmel vették át a kiadványt.

Kéri Sándor Botond, harmadikos tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Elsősorban megkönnyebbülést jelent, hiszen mi új tanterv szerint tanulunk, és az eddig használt tankönyveink a régi tanterv szerint voltak. És ebben most minden benne van, amire szükségünk van, így ezt sokkal könnyebb lesz használni.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A Fizika kézikönyvet a Magyar Nemzeti Tanács képviselői március 25-ig hét önkormányzat tíz gimnáziumába juttatják el.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A kézikönyv valójában azt a célt szolgálja, hogy amíg nem lesz megfelelő tankönyv a fizika oktatására a gimnáziumok harmadik osztályában, megkönnyítse és hatékonyabbá tegye a tananyag elsajátítását. És a szerzők valóban arra törekedtek a kézikönyv megírása során, hogy kilenc témakörön keresztül hozzák minél közelebb, minél könnyebbé tegyék a tananyagot a fiatalok számára.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A kézikönyvben a feladatok alap-, közép- és felső szintre lettek osztva, ez pedig nagyban megkönnyíti a tanárok munkáját, amikor értékelni és osztályozni kell - hangzott el az eseményen.

fizika
kézikönyv
oktatás
középiskola 3. osztály
Jerasz Anikó
Forum Könyvkiadó Intézet
MNT

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 14:16

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.