Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Hiánypótló, magyar nyelvű fizika tankönyv jelent meg gimnazisták számára

2022.03.23
13:21
2022.04.30
10:38
Forrás
Pannon RTV
Magyar nyelvű Fizika kézikönyv jelent meg harmadikos gimnazisták részére, a Magyar Nemzeti Tanács és az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában. A tankönyv bemutatójára a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban került sor.

A kézikönyv elkészítését Csapó Renáta, a zombori Veljko Petrović Gimnázium fizikatanára és az intézmény igazgatója, a magyar gyökerekkel rendelkező Dušan Mišković kezdeményezte, aki szintén fizikatanár, és korábban a magyar osztályokban is tanított. A kézikönyvben a legnagyobb hangsúlyt a számítási feladatokra helyezték, részletes magyarázattal, több lépcsőfokon eljuttatva a diákokat a megoldásig.

Dušan Mišković, fizikatanár és igazgató, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor. „Ez az első magyar nyelvű fizika tankönyv Szerbiában, azaz Vajdaságban. Legalábbis az utóbbi időben. Remélem, ezt a továbbiakban kibővítjük minden osztály számára. Amint látom, a Magyar Nemzeti Tanács is elkezdett tankönyvkiadással foglalkozni, és ez egy nagyon dicséretes projekt, nemcsak a fizika, hanem a többi tantárgy vonatkozásában is.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A Magyar Nemzeti Tanács minden magyarul is oktató vajdasági gimnázium könyvtárainak, valamint a harmadikos magyar gimnazisták számára ajándékba ad egy-egy példányt az új Fizika kézikönyvből. A harmadikos gimis Fizika kézikönyv hiánypótló, így a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban is örömmel vették át a kiadványt.

Kéri Sándor Botond, harmadikos tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Elsősorban megkönnyebbülést jelent, hiszen mi új tanterv szerint tanulunk, és az eddig használt tankönyveink a régi tanterv szerint voltak. És ebben most minden benne van, amire szükségünk van, így ezt sokkal könnyebb lesz használni.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A Fizika kézikönyvet a Magyar Nemzeti Tanács képviselői március 25-ig hét önkormányzat tíz gimnáziumába juttatják el.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A kézikönyv valójában azt a célt szolgálja, hogy amíg nem lesz megfelelő tankönyv a fizika oktatására a gimnáziumok harmadik osztályában, megkönnyítse és hatékonyabbá tegye a tananyag elsajátítását. És a szerzők valóban arra törekedtek a kézikönyv megírása során, hogy kilenc témakörön keresztül hozzák minél közelebb, minél könnyebbé tegyék a tananyagot a fiatalok számára.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A kézikönyvben a feladatok alap-, közép- és felső szintre lettek osztva, ez pedig nagyban megkönnyíti a tanárok munkáját, amikor értékelni és osztályozni kell - hangzott el az eseményen.

fizika
kézikönyv
oktatás
középiskola 3. osztály
Jerasz Anikó
Forum Könyvkiadó Intézet
MNT

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.