Ugrás a tartalomra

Hiánypótló szakmai napot tartottak Torontálvásárhelyen

2023.03.23
16:22
2023.03.23
19:51
Forrás
Pannon RTV
Beszéd-, nyelv- és mozgásfejlődés képességek fejlesztése címen szerveztek szakmai napot a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában az óvódapedagógusok, osztálytanítók és magyar nyelvoktatók részére.

A szórványban megszervezett ingyenes képzés szervezője az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács volt.

De Negri Ibolya, elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy itt, szórványban is, ahol kisebb létszámban működnek az osztályok, hogy azokra a diákokra is odafigyeljünk és az ő képességeiket a pedagógusok fel tudják mérni.”

Torontálvásárhelyen a pedagógusoknak ritkán van alkalmuk magyar nyelvű továbbképzésen részt venni.

Stanić Anna, osztálytanító, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „Nálunk magyar nyelven nincsen gyógypedagógus, szerbül is csak egy gyógypedagógus van az egész községre, ami nagyon kevés és nagyon ritkán jön az iskolába segítségre, tehát mi, tanítók kell hogy ezzel foglalkozzunk, de most ez a továbbképzés nagyon sokat fog jelenteni számunkra.”

A gyerekeknél a mozgás és a beszéd fejlődése összefonódik és mindkettőt fejleszteni kell. Ez egy aktuális téma és probléma, amellyel a tanítók napi szinten találkoznak.

Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „Nagyon sok beszédhibás gyerek van, akikkel logopédusok foglalkozhatnak, viszont szórványban gondot jelent mindig ezeknek a szakembereknek a megléte, hiszen anyanyelvükön tudnának a gyerekek ilyen előfoglalkozásokra járni, viszont sok esetben pici korban még nem beszélik a szerb nyelvet, így nem tudnak magyar logopédushoz jutni, ezért ezek az egyszerű, kis gyakorlatok nagyon fontosak most a tanítók számára, hiszen ők is ezt a napi munkájukba be tudják szőni és így segíteni a gyerekeket a beszédnek a fejlődésében.”

Az előadó a képzés első órájában a tanügyi munkásoknak mutatta be az egyszerű, naponta elvégezhető gyakorlatokat, majd a gyakorlati munka következett, fejlesztő foglalkozás diákok és pedagógusok részvételével.

Kozma Szabolcs, vezető, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pannonhalmai Tagintézmény, Győr, Magyarország: „Ezt is próbáltam itt elmondani, hogy a beszédnek a tisztasága, az alaki része, az csak egy dolog. Nagyon fontos a nyelvi része, az, hogy hogyan érti meg a beszédet, milyen a beszédértése, a beszéd észlelése és ebben sokkal nagyobb gondok vannak.”

A szakmai nap a tapasztalatok megvitatásával zárult a pedagógusok részvételével.

Torontálvásárhely
szakmai nap
pedagógus
iskola
De Negri Ibolya
Vidrács Krisztina
Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.