Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hideg napok

2020.01.23
17:08
2020.03.15
10:12
Forrás
Pannon RTV
A razziáért felelős személyeket még a második világháború idején elítélték a magyar hatóságok. A világégést követően átadták őket Jugoszláviának.

1944-45-ben, a jugoszláv katonai közigazgatás idején bírósági eljárás nélküli megtorlásba kezdtek a partizán alakulatok Vajdaságban. Ennek áldozatául nemcsak magyarok estek, hanem a másként gondolkodó szerbek és vajdasági svábok is.

Pannon RTV

A Sajkás-vidéki események kapcsán Bajcsy-Zsilinszky Endre országgyűlési képviselő, az akkori Kisgazdapárt külpolitikai vezérszónoka már 1942. december 2-án a magyar parlamentben tartott felszólalásában a vétkes személyek szigorú felelősségre vonását kérte. A razzia miatt felelősnek tartott személyeket még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták. Az összes hadviselő fél közül egyedül Magyarország rendelt el saját hadseregének egységei ellen lakossággal szemben elkövetett atrocitások miatt vizsgálatot. A négy főbűnöst halára ítélték, Vitéz Feketehalmy-Czeydner Ferenc nyugállományú altábornagyot, vitéz Grassy József magyar királyi vezérőrnagyot, vitéz Deák László nyugállományú ezredest és Zöldy Márton magyar királyi csendőr századost.

Pannon RTV

Mészáros Zoltán, történész: „Először Magyarországon ítélték el őket, utána, amikor újratárgyalták az ügyet, akkor halálra ítélték őket, de ők már akkor elmentek Németországba. Majd SS katonaként visszatértek Magyarországra, utána az amerikaiaknak megadták magukat, ismét elítélték őket, és ismét kiadták őket. Végül a jugoszláv hatóságok is elítélték őket.”

A főbűnösöket az akkori jugoszláv hatóságok 1946-ban kivégezték.

Pannon RTV

Az 1942-es hideg napok után 1944-45-ben, a jugoszláv katonai közigazgatás idején bírósági eljárás nélküli megtorlásba kezdtek a partizán alakulatok Vajdaságban. Ennek áldozatául nemcsak magyarok estek, hanem másként gondolkodó szerbek és vajdasági svábok is. Három település, Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságát kollektívan háborús bűnösnek nyilvánították és kitelepítették.

Pannon RTV

2010-ben megalakult a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság, azzal a céllal, hogy a második világháború alatt és után a Vajdaság területén elkövetett atrocitásokat feltárja.

Tomislav Nikolić akkori szerb és Áder János magyar államfő 2013-ban közösen hajtott fejet Csúrogon a két nemzet áldozatainak emléke előtt, a történelmi megbékélés jegyében. A magyar államfő pedig a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért a második világháború idején a magyarok által elkövetett büntetettekért.

Pannon RTV

2014. november 2-án Aleksandar Vučić akkori szerb miniszterelnök Szabadkán, a Zentai úti temetőben részt vett az 1944-45-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett megemlékezésen. A Vergődő Madárnál az akkori miniszterelnök bejelentette, hogy a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó döntést egy rendelettel hatályon kívül helyezték.

hideg napok
Újvidék
Csúrog
Tomislav Nikolić
Áder János

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű