Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A hideg napok áldozataira emlékeztek Újvidéken

2020.01.23
16:43
2020.01.23
17:48
Forrás
Pannon RTV
A központi megemlékezést az újvidéki rakparton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották.

78 évvel ezelőtt a magyar katonai alakulatok a Sajkás-vidéken razziát indítottak, ennek végül a túlkapások miatt több mint 3000 áldozata lett. Főleg szerb, zsidó és roma nemzetiségű emberek vesztették életüket, de magyar áldozatok is voltak. Az Újvidéket is érintő tragikus események során Milić Branislav szüleit, 17 éves testvérét és több rokonát is elveszítette: „17-et elvitt a Duna. Nem is tudtuk eltemetni őket. Zimonynál kivették őket, ástak egy nagy lyukat. Fene tudja, hol vannak.”

Az újvidéki razzia egy fontos lecke, amelyről nem szabad megfeledkeznünk, a történtekből tanulnunk kell – hangsúlyozta a megemlékezésen Miloš Vučević, Újvidék polgármestere: „A múlt nehéz leckéit nem könnyű magunkkal hordozni és megbirkózni velük, fájdalmasan megemlékezni az újvidéki razziáról, de ezek a leckék fontosak a jövőnkre nézve. A jövőnkre, ami miatt magunkkal hordozzuk az ártatlan lelkek, áldozatok iránt érzett fájdalmat. De ugyanakkor a hitet is, Pál pátriárka tanításai is erről szólnak, emberek legyünk, nem pedig embertelenek.”

Irinej bácskai püspök beszédében arra emlékeztetett, hogy napjainkban is egy olyan világban élünk, amelyben ártatlan emberek vesznek el: „Nekünk kell megváltoztatni a világot, amelyben élünk. Mindenekelőtt Isten szeretetére támaszkodva, de az emberi jóakaratra is. A világ jobbá tétele érdekében először saját magunknak kell megváltoznunk.”

A szerbiai zsidó hitközség nevében Isaac Aziel szerbiai főrabbi emlékezett. Beszédében egy túlélő történetét osztotta meg az egybegyűltekkel.

A megemlékezésen a helyi önkormányzat és a tartományi kormány képviselői is megkoszorúzták a razzia áldozatainak emlékművet. A tartományi képviselőház küldöttsége Pásztor István házelnök vezetésével helyezte el a kegyelet virágait. Magyarország nevében Pintér Attila belgrádi nagykövet helyezett el koszorút. A zsidó hitközség, illetve a roma közösség képviselői szintén koszorúztak.

Újvidék
hideg napok
Miloš Vučević
Isaac Aziel
Irinej püspök
Pintér Attila

Most

13:05, Frissítve: 16:46

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.