Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A hideg napok áldozataira emlékeztek Újvidéken

2020-01-23
16:43
2020-01-23
17:48
Forrás
Pannon RTV
A központi megemlékezést az újvidéki rakparton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották.

78 évvel ezelőtt a magyar katonai alakulatok a Sajkás-vidéken razziát indítottak, ennek végül a túlkapások miatt több mint 3000 áldozata lett. Főleg szerb, zsidó és roma nemzetiségű emberek vesztették életüket, de magyar áldozatok is voltak. Az Újvidéket is érintő tragikus események során Milić Branislav szüleit, 17 éves testvérét és több rokonát is elveszítette: „17-et elvitt a Duna. Nem is tudtuk eltemetni őket. Zimonynál kivették őket, ástak egy nagy lyukat. Fene tudja, hol vannak.”

Az újvidéki razzia egy fontos lecke, amelyről nem szabad megfeledkeznünk, a történtekből tanulnunk kell – hangsúlyozta a megemlékezésen Miloš Vučević, Újvidék polgármestere: „A múlt nehéz leckéit nem könnyű magunkkal hordozni és megbirkózni velük, fájdalmasan megemlékezni az újvidéki razziáról, de ezek a leckék fontosak a jövőnkre nézve. A jövőnkre, ami miatt magunkkal hordozzuk az ártatlan lelkek, áldozatok iránt érzett fájdalmat. De ugyanakkor a hitet is, Pál pátriárka tanításai is erről szólnak, emberek legyünk, nem pedig embertelenek.”

Irinej bácskai püspök beszédében arra emlékeztetett, hogy napjainkban is egy olyan világban élünk, amelyben ártatlan emberek vesznek el: „Nekünk kell megváltoztatni a világot, amelyben élünk. Mindenekelőtt Isten szeretetére támaszkodva, de az emberi jóakaratra is. A világ jobbá tétele érdekében először saját magunknak kell megváltoznunk.”

A szerbiai zsidó hitközség nevében Isaac Aziel szerbiai főrabbi emlékezett. Beszédében egy túlélő történetét osztotta meg az egybegyűltekkel.

A megemlékezésen a helyi önkormányzat és a tartományi kormány képviselői is megkoszorúzták a razzia áldozatainak emlékművet. A tartományi képviselőház küldöttsége Pásztor István házelnök vezetésével helyezte el a kegyelet virágait. Magyarország nevében Pintér Attila belgrádi nagykövet helyezett el koszorút. A zsidó hitközség, illetve a roma közösség képviselői szintén koszorúztak.

Újvidék
hideg napok
Miloš Vučević
Isaac Aziel
Irinej püspök
Pintér Attila

Most

18:51, Frissítve: 19:49

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.
17:12, Frissítve: 18:03

Jogászkonferenciát tartottak Zentán

Mintegy 70 résztvevővel tartottak jogászkonferenciát a zentai Városházán a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az előadók az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat boncolgatták.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.