Ugrás a tartalomra

A hívek elvesztését is jelentette Trianon

2020-06-01
15:07
2020-06-01
15:23
Forrás
hirado.hu
A területvesztés mellett hívek elvesztését is jelentette Trianon a magyar katolikus egyház számára – mondta Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője a magyar közmédia műsorában.

Kuzmányi István azt mondta: a trianoni döntés miatt a korabeli magyar egyházmegyék szinte mindegyike területet és híveket is vesztett. Olyan, korábban történetileg egységes és sokszínű térségeket érintett a döntés, mint például Bácska vagy a Bánság, ahol előtte békében éltek együtt a különböző nemzetekhez tartozók. Arra is rámutatott, hogy a területi változás a hívő közösségeket is megbontotta. Kuzmányi István kiemelte, plébániájukon szentségimádással és szentmisével emlékeznek majd csütörtökön, a békediktátum aláírásának perceiben.

Trianon
katolikus egyház

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.