Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

Hogyan csökkenthetjük energiafogyasztásunkat?

2022.08.30
10:25
2022.08.30
10:43
Forrás
Pannon RTV
Ennek kapcsán fogalmazott meg ajánlásokat a szerb energetikai minisztérium. A javaslatok nemcsak a háztartásokra vonatkoznak, hanem az önkormányzatokra és közintézményekre is.

A villamosenergia tudatosabb felhasználása például a közvilágítás észszerűbb használatára és a középületek díszkivilágításának korlátozására is érvényes. A háztartásoknak pedig javasolják a LED-es világítás alkalmazását, napelemek telepítését, valamint azt, hogy az árammal való fűtés helyett válasszanak más fűtési módot. Ezekkel akár 15 százalékot is megspórolhatunk, ami a villamosenergiát illeti.

A meleg vízzel úgy spórolhatunk, ha a bojlert csak akkor kapcsoljuk be, ha szükségünk van meleg vízre. A hűtőszekrények esetében egy jó tipp, ha a hűtőt 4 fokra, míg a fagyasztót -18 fokra állítjuk be az optimális fogyasztás érdekében. A fűtési szezonban figyeljünk arra, hogy a fűtőtesteket ne takarjuk le, mert úgy kevesebb hőt tudnak leadni.

A mosógépet pedig csak akkor kapcsoljuk be, ha tele van szennyessel, továbbá kerüljük a szárítógép használatát. Mosásnál érdemes alacsonyabb mosási hőmérsékletet használni, ezzel is spórolhatunk. Az energiafogyasztás csökkentésével kapcsolatban további hasznos tanácsokat olvashatnak a minisztérium honlapján

spórolás
villanyáram
fűtés

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.