Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hogyan előzzük meg a kéménytüzet?

2022.02.09
19:11
2022.08.01
12:39
Forrás
Pannon RTV
Hétfő este nagy csapás ért egy idős moholi házaspárt. Egy kéménytűz következtében porig égett a házuk. Szerencsére sérült nem volt, de nagy kár keletkezett. Ilyenkor mindenkinek eszébe jut az, hogy milyen fontos a kémény rendszeres karbantartása.

A fűtési szezonban nem szabad megfeledkezni a kéményről sem, hiszen egy kéménytűz nagyon nagy károkat tud okozni. Hétfő este ennek szemtanúi is lehettünk, ahogyan egy kéménytűz a szél segítségével porrá égeti egy moholi idős házaspár házát. Szerencsére mindenki épségben megmenekült, de a ház lakhatatlanná vált.

A tüzelőanyag beszerzése és a tüzelőhely tisztítása nem az egyetlen feladatunk a fűtési szezonban. A kéményt még a szezon előtt érdemes kitakarítani és ehhez legjobb egy szakembert hívni.

Bera Roland, önkéntes tűzoltó, Mohol: „Egy kéménytüzet úgy a legegyszerűbb elkerülni, hogy rendszeresen tisztítjuk a kéményt, rendszeresen átnézzük, évi szinten, valamint a szilárd tüzelésű kályhákat, azt azzal az anyaggal tüzeljük. Legyen száraz a fa, semmi olyan fát nem szabad használni, ami lakkos, valamivel kezelt, ragasztós, akár festékes.”

Ha nem száraz fával tüzelünk, hanem egyéb nem megfelelő tárgyakkal, lerakódhat a kátrány és a korom a kémény belsejében, ez pedig kéménytűzhöz vezethet. Ami a legfontosabb, hogy kéménytűz esetén tilos vízzel oltani, rögtön hívjuk a tűzoltókat - tette hozzá a szakember.

„Amennyiben megtörténik már a kéménytűz, azt kell tenni, hogy az összes levegőt elzárjuk, a kályhából ami égő, amennyire csak lehet kipucolni. Semmiféleképpen vízzel nem olthatjuk.”

Az önkéntes tűzoltó elmondta, éves szinten körülbelül 10 kéménytűz miatt riasztják őket, többségben régi építésű házak esetében.

„A régi építésű házaknál a kéményt kettő gerenda közé tették és azzal lettek kitámasztva. Amikor már begyullad a kémény a kátrány és a korom az úgymond akkora hőt ad, hogy a kettő gerenda, ami a kéményt támasztja hamar begyullad a nagy melegtől, a hőtől és ebből keletkezik utána a tetőtűz.”

Jelenleg 16 önkéntes tűzoltó tevékenykedik Moholon, heti szinten részt vesznek gyakorlatokon. A legalapvetőbb tanácsuk, hogy bármilyen tűz esetén a polgárok először a tűzoltókat értesítsék.

Mohol
tűz
leégett ház
kémény
karbantartás

Most

21:20

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükaján 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.
18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.

Népszerű