Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Hogyan érhető el, hogy az idősek könnyebben el tudják sajátítani a modern technika csínját-bínját?

2021.02.14
11:06
2021.02.14
17:45
Forrás
Pannon RTV
Közös, időseket érintő projektben vesz részt Magyarkanizsa és testvértelepülése, a magyarországi Tata.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény „Innovatív jó gyakorlatok cseréje a szépkorúak digitális készségeinek fejlesztéséhez” címmel kezdett projektet a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal és további két ország intézményével. Ennek keretében, három éven keresztül vizsgálják az idősek számítástechnikai fejlődését, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek segítségével könnyebben el tudják sajátítani a modern technika csínját-bínját.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Négy ország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia a közös projekt keretén belül arra teremti meg a feltételeket, hogy az idősek előtt szélesre táruljon a digitális ismeretszerzés világa. A veszélyekre és azok kezelésére is igyekeznek felhívni a figyelmet.

Sarnyai Károly, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény megbízott igazgatója: „A projekt célja, hogy három éven keresztül, projekttalálkozókon a szerzett tapasztalatátadás, innovatív technikák átvétele megvalósuljon, hiszen partnereink között van olyan, aki az ő képzésükbe bekapcsolta a fiatalkorúakat.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A projekt keretein belül már a második online konferenciát tartották meg, ahol egyebek között arról is szó esett, hogy a fiatalok hogyan tudnának segíteni az idősebbeknek.

Búzás Hedvig, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény oktatásszervezője: „Vannak olyan tapasztalatok, hogy szélesebb körben kutatják a fiatalokat, akik képesek és tudják vállalni, hogy mentorként akár egy vagy kettő idős mellé beülnek a képzésre, és amikor a tanár utasításait nem tudják olyan pontosan, vagy olyan dinamikával követni, akkor ott a fiatal segít és rögtön tud korrigálni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény már 2013 óta biztosít számítástechnikai továbbképzéseket az idősek számára, valamint a tavalyi évben már okostelefon-tanfolyamot is tartottak, nagy érdeklődés mellett.

Magyarkanizsa
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
Tata
digitális
idősek
fejlesztés

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű