Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Hogyan lehet megkülönböztetni az influenzát és a COVID-19 fertőzést?

2022.04.09
12:20
2022.04.09
18:38
Forrás
Pannon RTV
Torokfájás, láz, fejfájás, gyengeség, magas láz, levertség. A koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek, a gyorstesztek általában mégis negatívak lesznek. A fertőzött betegek klinikai képéből ítélve az orvosok az influenzavírusra gyanakszanak.

A szakemberek szerint a koronavírust minden bizonnyal Szabadkán is az influenzavírusok valamelyik típusa szorítja ki.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Harambašić utcában még működő covid-rendelőben március óta stagnál a vizsgálatra jelentkezők száma. Dr. Nenad Marčeta általános orvos elmondta, az első vizsgálatra jelentkező betegek 20-25 százaléka produkál pozitív koronavírus-gyorstesztet. Elmondta, a koronavírus mellett az influenzavírus valamelyik típusa és más kórokozók is fertőznek. Ezt azonban nem tudják biztosan, mert erre nem tesztelik az embereket a Harambašić utcai covid-rendelőben.

Dr. Nenad Marčeta, általános orvos, Harambašić utcai covid-rendelő, Szabadka: „Hogyan nyilvánul meg az influenza, mi a covid-, illetve az influenza-fertőzés közötti különbség?
- Ami az influenza klinikai képét illeti, magas lázzal kezdődik, gyengeséggel, fejfájással, az ember egyszerűen le kell, hogy feküdjön. Sűrűn jelentkezik a köhögés, ami kezdetben száraz, majd később hurutos köhögéssé alakul. A beteg többszöri tesztelése után negatív marad a koronavírus-gyorsteszt, a vérképe viszont arra utal, hogy vírusos fertőzése van. Öt-hat nap után az embernek már semmi baja. Maradhat még egy ideig a köhögés, azonban az is pár nap alatt, legfeljebb egy héten belül teljesen megszűnik.
- Nem jelentkezik tüdőgyulladás mint a covid-fertőzésnél?
- Valóban, a covidtól eltérően, amelynél gyakran alakul ki a tüdőgyulladás, az influenzánál ez nincs, vagy nagyon ritka.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese elmondta: már csak egy-két koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre. Az intézmény covid-rendelőjében naponta átlagosan mintegy 30 fertőzöttet vizsgálnak meg, közülük legfeljebb 5-en covidosak, a többiek az influenzavírus valamelyik típusával fertőződtek meg. A covid-osztályon jelenleg három idős, krónikus beteg fekszik, akik közül egy szorul lélegeztetőgépre.

Dr. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes, Szabadkai Közkórház: „A tavasz kellős közepén járunk, és mindegyik légúti vírus jelen van, és az influenza mellett jelen is lesz. Azonban a lakosság körében az influenza az, ami döntő többségben fertőz. Egyes kutatások szerint, bár Szabadkára nincsenek pontos adataim, Szerbia-szerte, amit a Batut Közegészségügyi Intézet követ, körülbelül 17 százaléka a bizonyított felső légúti fertőzéseknek bizonyítottan koronavírus, és valahol 70 százaléka az influenza, illetve annak mindhárom típusa.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Annak ellenére, hogy a maszk használata már csaknem sehol sem kötelező, mégis észszerű viselni tömegben, zárt helyeken, hogy megelőzzük a betegséget.

influenza
koronavírus
járvány
Covid
Szabadka
Gordana Krtinić
Nenad Marčeta

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.