Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Hogyan lehet megkülönböztetni az influenzát és a COVID-19 fertőzést?

2022.04.09
12:20
2022.04.09
18:38
Forrás
Pannon RTV
Torokfájás, láz, fejfájás, gyengeség, magas láz, levertség. A koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek, a gyorstesztek általában mégis negatívak lesznek. A fertőzött betegek klinikai képéből ítélve az orvosok az influenzavírusra gyanakszanak.

A szakemberek szerint a koronavírust minden bizonnyal Szabadkán is az influenzavírusok valamelyik típusa szorítja ki.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Harambašić utcában még működő covid-rendelőben március óta stagnál a vizsgálatra jelentkezők száma. Dr. Nenad Marčeta általános orvos elmondta, az első vizsgálatra jelentkező betegek 20-25 százaléka produkál pozitív koronavírus-gyorstesztet. Elmondta, a koronavírus mellett az influenzavírus valamelyik típusa és más kórokozók is fertőznek. Ezt azonban nem tudják biztosan, mert erre nem tesztelik az embereket a Harambašić utcai covid-rendelőben.

Dr. Nenad Marčeta, általános orvos, Harambašić utcai covid-rendelő, Szabadka: „Hogyan nyilvánul meg az influenza, mi a covid-, illetve az influenza-fertőzés közötti különbség?
- Ami az influenza klinikai képét illeti, magas lázzal kezdődik, gyengeséggel, fejfájással, az ember egyszerűen le kell, hogy feküdjön. Sűrűn jelentkezik a köhögés, ami kezdetben száraz, majd később hurutos köhögéssé alakul. A beteg többszöri tesztelése után negatív marad a koronavírus-gyorsteszt, a vérképe viszont arra utal, hogy vírusos fertőzése van. Öt-hat nap után az embernek már semmi baja. Maradhat még egy ideig a köhögés, azonban az is pár nap alatt, legfeljebb egy héten belül teljesen megszűnik.
- Nem jelentkezik tüdőgyulladás mint a covid-fertőzésnél?
- Valóban, a covidtól eltérően, amelynél gyakran alakul ki a tüdőgyulladás, az influenzánál ez nincs, vagy nagyon ritka.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese elmondta: már csak egy-két koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre. Az intézmény covid-rendelőjében naponta átlagosan mintegy 30 fertőzöttet vizsgálnak meg, közülük legfeljebb 5-en covidosak, a többiek az influenzavírus valamelyik típusával fertőződtek meg. A covid-osztályon jelenleg három idős, krónikus beteg fekszik, akik közül egy szorul lélegeztetőgépre.

Dr. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes, Szabadkai Közkórház: „A tavasz kellős közepén járunk, és mindegyik légúti vírus jelen van, és az influenza mellett jelen is lesz. Azonban a lakosság körében az influenza az, ami döntő többségben fertőz. Egyes kutatások szerint, bár Szabadkára nincsenek pontos adataim, Szerbia-szerte, amit a Batut Közegészségügyi Intézet követ, körülbelül 17 százaléka a bizonyított felső légúti fertőzéseknek bizonyítottan koronavírus, és valahol 70 százaléka az influenza, illetve annak mindhárom típusa.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Annak ellenére, hogy a maszk használata már csaknem sehol sem kötelező, mégis észszerű viselni tömegben, zárt helyeken, hogy megelőzzük a betegséget.

influenza
koronavírus
járvány
Covid
Szabadka
Gordana Krtinić
Nenad Marčeta

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.