Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Hogyan lehetne itthon tartani a fiatalokat?

2021.06.27
12:11
2021.06.28
15:14
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar fiatalok közül sokan már évtizedek óta valamely magyarországi felsőoktatási intézményben tanulnak tovább. Ennek egyik oka a szerb nyelv nem megfelelő ismerte - hangzott el a magyarkanizsai vásártéren megtartott panelbeszélgetésen.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A középiskolák többségében magyarul tanulhatnak a vajdasági fiatalok, amikor azonban felsőoktatási intézményt választanak legtöbbször már szerb nyelven kell folytatniuk a tanulmányaikat – mondta a panelbeszélgetésen Fejsztámer Róbert. Magyarkanizsa polgármestere kiemelte: „Tehát addig, ameddig nem tud valaki, ha nem is anyanyelvi szinten, de tökéletesen szerbül beszélni, addig teljesen mindegy, hogy hogyan és mit csinálunk, mert ha túl is éli az egyetemi oktatást itt Újvidéken, Szabadkán, Belgrádban, bárhol, akkor a második akadályon el fog vérezni, az pedig a munkavállalás.”

Fejsztámer hozzátette, hogy az önkormányzatnak hiába van felsőoktatási ösztöndíjprogramja, érezhető, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rá.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Amikor valaki a magyarországi egyetemek közül választ, már kevés az esélye annak, hogy visszatér Vajdaságba - emelte ki beszédében dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudomány Egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

„Mivel a Szegedi Tudományegyetemen viszonylag magas a délvidéki hallgatók létszáma, ezért én nagyon pártolnám azt, ha esetleg az itteni közösség részvételével egy olyan klubbot, vagy közösségi formát tudnánk létrehozni a Szegedi Tudományegyetemen, ahol ezt a lehetőséget, hogy vissza lehet térni ide, ezt megfelelőképpen tudnánk prezentálni, akár ilyen sikeres példákkal, akár más módon.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A beszélgetés résztvevői kiemelték, hogy az oktatásban rejlő problémákra a két országnak közösen kellene megoldást találnia, ugyanis a fiatalok jelentik a jövőt Szerbia és Magyarország számára egyaránt.

oktatás
Fejsztámer Róbert
dr. Zakar Péter
felsőoktatás

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.