Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Hogyan lehetne itthon tartani a fiatalokat?

2021.06.27
12:11
2021.06.28
15:14
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági magyar fiatalok közül sokan már évtizedek óta valamely magyarországi felsőoktatási intézményben tanulnak tovább. Ennek egyik oka a szerb nyelv nem megfelelő ismerte - hangzott el a magyarkanizsai vásártéren megtartott panelbeszélgetésen.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A középiskolák többségében magyarul tanulhatnak a vajdasági fiatalok, amikor azonban felsőoktatási intézményt választanak legtöbbször már szerb nyelven kell folytatniuk a tanulmányaikat – mondta a panelbeszélgetésen Fejsztámer Róbert. Magyarkanizsa polgármestere kiemelte: „Tehát addig, ameddig nem tud valaki, ha nem is anyanyelvi szinten, de tökéletesen szerbül beszélni, addig teljesen mindegy, hogy hogyan és mit csinálunk, mert ha túl is éli az egyetemi oktatást itt Újvidéken, Szabadkán, Belgrádban, bárhol, akkor a második akadályon el fog vérezni, az pedig a munkavállalás.”

Fejsztámer hozzátette, hogy az önkormányzatnak hiába van felsőoktatási ösztöndíjprogramja, érezhető, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rá.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Amikor valaki a magyarországi egyetemek közül választ, már kevés az esélye annak, hogy visszatér Vajdaságba - emelte ki beszédében dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudomány Egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

„Mivel a Szegedi Tudományegyetemen viszonylag magas a délvidéki hallgatók létszáma, ezért én nagyon pártolnám azt, ha esetleg az itteni közösség részvételével egy olyan klubbot, vagy közösségi formát tudnánk létrehozni a Szegedi Tudományegyetemen, ahol ezt a lehetőséget, hogy vissza lehet térni ide, ezt megfelelőképpen tudnánk prezentálni, akár ilyen sikeres példákkal, akár más módon.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A beszélgetés résztvevői kiemelték, hogy az oktatásban rejlő problémákra a két országnak közösen kellene megoldást találnia, ugyanis a fiatalok jelentik a jövőt Szerbia és Magyarország számára egyaránt.

oktatás
Fejsztámer Róbert
dr. Zakar Péter
felsőoktatás

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.