Ugrás a tartalomra
FoNet/Munkaügyi Minisztérium

Hogyan megállítani az elvándorlást Szerbiából?

2019-02-11
18:42
2019-02-11
19:01
Forrás
Szerbiai RTV
654 ezer ember hagyta el Szerbiát 2000 óta. Zoran Đorđević munkaügyi miniszter szerint a nagy kérdés az, hogyan lehet megállítani az elvándorlást, és hogyan lehet visszahozni azokat, akik elköltöztek.

A Szerbiát elhagyók jelentős része fiatal, 15 és 24 év közötti. Az elvándorlás mérséklését, megállítását vagy visszafordítását egy koordinációs testülettől várja a miniszter. A szakértői csoport ma tartotta első ülését. A testületet akadémikusok, egyetemi tanárok és a gazdasági élet jeles képviselői alkotják. A kormány azt várja tőlük, hogy tervekkel, stratégiákkal, tanulmányokkal álljanak elő.

Az elmúlt két évben 51 ezer szerbiai ember költözött Németországba, az ottani szerb munkavállalók száma folyamatosan nő. Zoran Đorđević szerint Szerbia uniós csatlakozásával újabb piacok nyílnak meg a munkaerő előtt, így fokozódhat a negatív tendencia. A miniszter szerint azonban fontos az, hogy Szerbiában a reformoknak köszönhetően javult a helyzet, és megteremtődött a lehetőség a szakmai testület létrehozására. Ők majd megmondják, mit kell tennünk - vélekedett Đorđević a szerb közmédiának nyilatkozva.

Szerbia
elvándorlás
Zoran Djordjevic

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.