Ugrás a tartalomra
Pixabay

Hol érdemes tankolni, ha tengerre utazunk?

2022.07.05
13:17
2022.07.05
15:51
Forrás
Pannon RTV
Az idén nagyjából 40 euróval kerül többe, ha a görögországi Halkidikire utazunk Szerbiából, mint a korábbi években. De szinte bárhova is megyünk nyaralni, jó sok pénzben kerül, hiszen drasztikusan megnőtt az üzemanyagok ára.

Jó hír azonban, hogy az autópályadíjak nem emelkedtek.

Pannon RTV

Két év koronavírus miatti korlátozás után idén nyáron mindenki útnak indulna. Sajnos az idei nyaralást is beárnyékolja több tényező. Az egyik a szállások árának növekedése, a másik pedig a drasztikusan magas üzemanyagárak. A kisgyerekesek többsége autóval utazik a tengerre, legyen az Görögország, Albánia, Montenegró, vagy Horvátország. A kiadásunkat az üzemanyag mellett az útdíjak is jelentősen megnövelik. 

Pannon RTV

Táblázatba szedtük, hogy melyik úti cél milyen költséggel jár, illetve, hogy hol mennyiért tankolhatunk.

Pannon RTV

Vegyünk egy egyszerű példát. Dízeles autóval tegyük meg a Szabadka-Rijeka utat, ami mintegy 600 km. Ha Szerbiában teletankoljuk a kocsinkat, akkor Rijekáig 13000 dinárba kerül az üzemanyagköltség 10 literes fogyasztás esetén. Ha haza indulás előtt Rijekában töltjük tele a tankot, akkor 11 900 dinárt kell fizetnünk az üzemanyagért. Tehát ebben az esetben 1100 dinárt spórolunk a horvátországi tankolással.

A horvát határtól ezen a szakaszon végig autópályán utazhatunk, annak ára mintegy 3000 dinár kuna ellenértéke, egy irányban.

Albániában Pristinától a tengerpartig elenyésző az autópályadíj. 1-2 euróból megússzuk.

Amennyiben a görögországi Halkidiki szeretnénk nyaralni, nagyjából 2200 dinárt kell autópályadíjra szánnunk, egy irányban.

Montenegróban a Sitnica–Herceg Novi szakaszon ingyenessé vált az autópálya használata.

A fenti adatokat látva, nem kis erőfeszítésbe kerül, hogy kiszámoljuk, hova is éri meg a leginkább elutazni. Az útiköltségek mellett a szállások árának, valamint a szolgáltatások árának növekedésével is számolnunk kell.

nyaralás
tankolás
üzemanyag
autópályadíj

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.