Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Holnap ünneplik a húsvétot az ortodox hívek

2021.05.01
17:59
2021.05.01
23:09
Forrás
Pannon RTV
Nagyszombat van a Julianus-naptár szerint. Az ortodox hívők Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A hagyomány szerint este véget ér a készülődés a legnagyobb keresztény ünnepre. Még böjt van a vallásos családokban, ez azt jelenti, hogy nem esznek főtt ételt a hívők. Ezen a napon a hagyomány szerint nem szabad fizikai munkát végezni.

A torontálvásárhelyi Ksenija Šimšić fontosnak tartja, hogy mi kerül az asztalra, milyen menü, amikor a család együtt van, húsvét napján. Az előkészületek pedig ugyanúgy fontos részei az ünnepnek.

Ksenija Šimšić, Torontálvásárhely: „Azon a napon böjtölünk, babot főzünk, halat sütünk, pattogatott kukoricát, böjti kiflit készítünk. Húsvéti tojásokat festünk, készülünk a nagy ünnepünkre. Idén 180 tojást festettünk, ez volt nagypénteken. Másnap, nagyszombaton ünnepi ebéd készül. Leves főzünk, szármát készítünk, süteményeket sütünk és a legfontosabb a nyárson sült bárány lesz.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A húsvétra való felkészülés csaknem két hónappal korábban kezdődött, amikor elkezdtek a hívek böjtölni.

Nebojša Šimšic, Torontálvásárhely: „Húsvét napján együtt van a család, elmegyünk a templomba, ahova húsvéti tojásokat viszünk, hogy megszenteljük őket. Mindig sok tojást festünk, sok tojást osztogatunk szét, a hívek között is.”

Húsvét napján nagyon sokan ellátogatnak a templomba - mondta többek között Igor Karanović, torontálvásárhelyi ortodox pap: „Templomunkban ünnepi hangulatban szolgáljuk az ünnepi húsvéti szentliturgiát. Az Isten engedélyével kívánok az összes ortodox kereszténynek, akik ünneplik a legnagyobb keresztény ünnepet, minden jót, minden örömteli ünnepet az üdvözlet mellett: Krisztus feltámadt, valóban feltámadt!”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az ortodox hívők vasárnap ünneplik a húsvétot. Szerbiában emiatt és május elseje miatt is munkaszüneti nap van ma, és lesz holnap, hétfőn és kedden.

húsvét
pravoszláv

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.