Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Holnaptól szabad az út az EU-ba a szerbeknek?

2020-06-30
09:54
2020-06-30
11:01
Forrás
Euronews.com, Szerbiai RTV
Holnaptól, vagyis július 1-jétől várhatóan szabadon beutazhatnak a szerb állampolgárok az Európai Unió országaiba.

Az EU összeállított egy 14 országból álló listát, ezek állampolgárai számára a koronavírus-járvány ellenére is engedélyezi a beutazást és a határain belüli szabad mozgást. A listán Szerbia is szerepel. Az Európai Unió tagországai ma délig jelezhetik, hogy van-e kifogásuk a listával szemben. Amennyiben ez nem történik meg, a lista véglegessé válik.

A jegyzék értelmében a Nyugat-Balkánról Szerbia mellett Montenegró és Bosznia-Hercegovina állampolgárai is beléphetnek az EU-ba. A listán nem szerepel az Amerikai Egyesült Államok, Brazília és Oroszország, vagyis a koronavírussal leginkább sújtott három ország. Kína állampolgárai csak akkor utazhatnak be, ha a kínai kormány ezt kölcsönösen megengedi az Unió állampolgárainak.

A listán a már említett országok mellett Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia és Uruguay szerepel. A jegyzéket kéthetente felülvizsgálják a járványügyi helyzetnek megfelelően.

Európai Unió
határnyitás
Szerbia

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.