Ugrás a tartalomra
Tanjug/JADRANKA ILIC/ nr

A holokauszt áldozataira emlékeznek

2021.04.22
16:21
2021.04.22
16:29
Forrás
Pannon RTV
1945-ben ezen a napon a jasenovaci koncentrációs táborból 1075-en megpróbáltak megszökni.

Szerbiában ma emlékeznek meg a holokausztról, valamint a szerbek, a romák és a zsidók ellen a második világháború során végrehajtott szervezett népirtás áldozatairól. 1941 és 1945 között a jasenovaci táborban több mint százezeren estek áldozatul, köztük tízezer gyerek is.

A megemlékezéssel kapcsolatban Szabados Róbert a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként, kiemelte fontos, hogy a nemzet tudatába bevésődjön a múlt, hogy az a szörnyűség, ami akkor történt az soha többé ne ismétlődjön meg. Ennek egyik módja az oktatás és a tájékozottság.Tennünk kell a tudatlanság és az olyan erőkkel szemben amelyek ezt feledésbe merítenék - tette hozzá Szabados külön hangsúlyozva a tolerancia fontosságát.

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „Ügyeljünk arra, hogy mit mondunk és hogy a közvetlen felebarátunkkal hogyan viselkedünk. Ez borzasztóan fontos mert meggátolja az ilyen megemlékezéseknek a sokszorozódását. Tehát, hogy ilyesmi ne történjen meg. Ügyeljünk arra, hogy a viselkedésünkkel ne sértsünk meg, ne bántsunk meg senkit, nehogy a végén egy ilyen helyzet alakuljon ki, mint ami miatt van ez megemlékezés.”

Tanjug/JADRANKA ILIC/ nr

A holokauszt, a szervezett népirtás és a fasizmus áldozataira emlékeztek a Belgrád melletti régi vásártéren, azaz a Staro Sajmišten is. Az áldozatok emlékművénél többek között Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter is koszorúzott. A megemlékezésen a haláltábor túlélői, az elhunytak hozzátartozói, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői, a Roma Nemzeti Tanács képviselői, és más polgári egyesületek is megjelentek. Ezt a napot azon szerbek, zsidók és romák emlékének szentelik, akik a második világháború tömeges kivégzéseiben vesztették életüket. A Jasenovac-Donja Gradinában, a Független Horvát Államban létrehozott usztasa táborból 1945. április 22-én a fogvatartottak kitörték. Erre is emlékeznek. A jasenovaci koncentrációs táborok rendszere a második világháború egyik legnagyobb vesztőhelyének számított.

Tanjug/FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/ bg

Jasenovacon is megemlékeztek az usztasa tábor utolsó foglyainak 76 évvel ezelőtti kitöréséről, illetve az akkori áldozatokról. Az emlékműnél többek között Andrej Plenković horvát miniszterelnök, Gordan Jandroković, a horvát parlament házelnöke és Zoran Milanović horvát államfő is koszorúzott. Külön időpontban az emlékezés virágait az akkori áldozatok hozzátartozói, illetve az antifasiszták képviselői is elhelyezték. Többek között jelen volt Milorad Pupovac, a Szerb Nemzeti Tanács elnöke és Ognjen Kraus, a horvátországi zsidó közösségek koordinációjának elnöke is.

holokauszt
emléknap
Belgrád
Jasenovac

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.