Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A holokauszt áldozataira emlékeztek Nagybecskereken és Újvidéken

2022.01.27
13:34
2022.01.27
19:03
Forrás
Pannon RTV
A második világháború kezdetén Bánát német megszállás alá került, aminek az lett a következménye, hogy a vidékről szinte teljesen eltűnt a zsidóság. Nagybecskereken 1941-ben lerombolták Vajdaság egyik legszebb zsinagógáját.

Nagybecskereken az egykori zsinagóga helyén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával emlékeztek meg a holokauszt szörnyűségeiről, amely nem kerülte el a Bega-menti várost sem.

Saša Santovac, alpolgármester, Nagybecskerek: „1941. augusztus 18-án a zsidó közösség 1280 tagját deportálták Belgrádba és sajnos legtöbben soha többé nem jöttek onnan vissza. Ezek az események arra figyelmeztetnek bennünket, hogy oda kell figyelnünk cselekedeteinkre. A mi feladatunk az, hogy emlékezzünk az áldozatokra és hogy olyan jövőt teremtsünk, amelyben ilyen dolgok soha nem ismétlődhetnek meg.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A német megszálló hatóságok 1941-ben elrendelték minden becskereki zsidó polgár letartóztatását, akiket aztán a Begán szállítottak el a városból.

Sván Ernő, holokauszttúlélő, Nagybecskerek: „Sleppen elvittek bennünket Belgrádba és onnan a jó ég tudja, hogy ki hova került. Én szerencsére, az édesanyámmal megmenekültem, köszönvén, hogy édesapám katolikus volt. És még egy páran így megmenekültünk. De, hogy mit éltünk át, azt nem tudom, mert én két éves korban voltam, amikor ez mind történt. Az édesanyámtól hallottam, hogy volt, miképpen volt. Rémes volt. Erről beszélni is nagyon nehéz.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken lerombolták a zsinagógát is, amely szépségével az újvidékivel és a szabadkaival vetekedett. A nagybecskereki zsidó hitközség 1994-ben alakult újjá. Ma 120 tagja van.

Vladimir Arsenić, alelnök, Nagybecskereki Zsidó Hitközség: „Nem szabad, hogy elfelejtsük a szörnyű bűncselekményeket, hogy azok soha többé ne ismétlődhessenek meg. Az ilyen megemlékezések megtartásában jelenleg megvan a város támogatása és remélem, hogy ez így lesz a jövőben is. Mert az emlékezés nemcsak a mi, zsidó közösségünk feladata, hanem az egész társadalom kötelessége.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki zsinagógát már csak képeken lehet látni. Egy emléktábla és a református templomba átmentett orgonája tanúskodik a létezéséről. Még egy emléktáblát terveznek elhelyezni a mostani mellé, amelyen majd látható lesz az építmény képe is.

Pannon RTV/Óvári Dániel

Újvidéken is megemlékeztek a holokauszt emléknapjáról. Megkoszorúzták a városi zsidó temetőben álló emlékművet. Mirko Štark, az Újvidéki Zsidó Hitközség elnöke rámutatott, hogy ez az emléknap az emberi jogok megerősítése és a további bűn0k megelőzése szempontjából is fontos, tekintettel a vallási, nemzeti és faji gyűlölet állandó veszélyére.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere hozzáfűzte, ez a dátum figyelmeztetés az emberiség számára, amely emlékeztet mindenkit az antiszemitizmus elleni folyamatos és határozott harc fontosságára.

Nagybecskerek
holokauszt
holokauszt áldozatai
megemlékezés

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű