Ugrás a tartalomra
Pixabay/LukeL

A holokauszt nemzetközi emléknapja van

2022.01.27
10:16
2022.01.27
21:30
Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította január 27-ét emléknappá.

A második világháború legnagyobb megsemmisítő tábora, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulójára emlékezünk. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, akik körülbelül 6 millióan lehettek, többségében zsidók.

Belgrádban is megemlékeztek az áldozatokról. Darija Kisić Tepavčević szerb munka- és szociálisügyi miniszter kiemelte, Szerbia mindig a szabadság és az igazság oldalán állt és ellenezte a fasizmus és az antiszemitizmus minden formáját. Tepavčević a 77 évvel ezelőtti népirtást a legnagyobb tragédiának nevezte az emberiség történetében.

"Ma a második világháború, az erőszak, a szörnyűség, a szenvedés és az őrület minden áldozatára emlékezünk, amit nem szabad elfelejtenünk és soha nem szabad, hogy megismétlődjön. A zsidók elleni brutális bűncselekmény az emberiség legnagyobb vereségét jelenti az emberiség történelmében. Nehéz felfogni, hogy ártatlan emberek vesztették életüket csak amiatt, mert egy másik nemzet, vallás, vagy rassz tagjai voltak."

holokauszt
emléknap

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű