Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Horgoson ismét több migránssal lehet találkozni

2022.09.25
13:14
2022.09.25
17:04
Forrás
Pannon RTV
A helyiek félnek, a településen megnőtt a lopások száma, az illegális bevándorlók pedig állítólag folyamatosan figyelik, hol vannak elhagyott, üresen álló házak.

Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság horgosi biztonsági emberei szerint csak az egykori Bácska birtok területén négy-ötszáz migráns is táborozhat.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Úgy tűnik, viszonylag szép haszonra tesz szert egyik-másik kisbolt Horgoson. A kisboltok előtt tömegesen várakoznak a migránsok, hogy bejussanak. A helyiek állítása szerint több százan húzódnak meg Horgos külterületén, és a déli illetve a kora délutáni órákban járnak be a faluba, hogy élelmiszert vásároljanak, illetve mindent, ami az itteni megélhetésükhöz szükséges.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Általában kisebb-nagyobb csoportokban jönnek be a faluba, bevásárlás után pedig tömött zacskókkal térnek vissza rejtekhelyeikre. Van elegendő pénzük, hogy a boltokban mindent megvegyenek, amire szükségük van. Amikor egyiküket megszólaltattuk, egy pillanat alatt ott termett a többi migráns is, és körülvette stábunkat: „Én tunéziai vagyok, a barátaim pedig marokkóiak. Itt több marokkói ember van, mint tunéziai. Európába megyünk, Franciaországba, Olaszországba, bármelyik országba, ami jobb, mint a mi országunk. Változtatni szeretnék a jövőmön.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Iván Teréz szerint sötétedés után már nem lehet horgosi embert látni a faluban, csak a migránsokat: „Itt lakom a központban, és a lépcsőházajtót zárjuk, mert félünk, hogy a pincébe, a lépcsőházba betörnek, ki tudja. Mert rengetegen vannak, itt az önkiszolgálóba se bírunk bemenni, mert itt tömve van migránssal, és akkor meg akármelyik üzletbe, a kínaiba vagy bárhova, úgyhogy egyszerűen mi, lakosok, szabályosan nem jutunk oda, hogy vásároljunk, mert tele vannak az üzletek velük, és félünk.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A horgosiak szerint ráadásul sok az elhagyott ház, ahova a hidegebb idő közeledtével beköltöznek a migránsok. A település másik végében, Horgos szélén húzódik a felújított Szabadka-Szeged vasútvonal, ennek mentén gyalogolnak be a boltokba a magyar határkerítéshez közeli bozótosokban és épületekben megbúvó migránsok.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A határ másik oldalán csaknem száz határsértőt tartóztattak föl egy csoportban Mórahalomnál vasárnap délelőtt - olvasható a police.hu oldalon. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel együttműködve 11 óra után 97 illegális migránst tartóztattak fel Mórahalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, török és szír állampolgárnak vallották magukat. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Horgos
migráns

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű