Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

„A hősök példát mutattak”

2019-10-05
22:00
2019-10-06
17:52
Forrás
Pannon RTV
Adán a Damjanich-szobor előtt emlékeztek az aradi vértanúkra.

Először a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa énekelte el a himnuszt, majd az egyesülethez tartozó versmondók következtek. 2011-ben állították fel a helyi Damjanich-emlékművet, amely a budakalászi önkormányzat ajándéka volt. A 170 évvel ezelőtt mártírhalált halt aradi vértanúk szabadságért hozott áldozatvállalása szimbólum lett.

Ahol magyarok élnek a világban, ott vannak olyan események, olyan napok, amelyek mindenképpen emlékezésre adnak okot. Ezek egyike az aradi vértanúk emléknapja is - mondta el Fenyvesi Zoltán, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke.

Fenyvesi Zoltán, alelnök, Nemzeti Összetartozás Bizottsága, Magyarország: „Azt gondolom, hogy éppen az Aradnak a jelentősége, hogy meg kell, hogy béküljünk néha egymással. Vannak ellentéteink, az ellentéteken fel kell emelkedni és éppen Arad példája az, amikor lehet felemelkedni eseményeken.”

Gruber Ferenc, a Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke elmondta, ami akkor történt, példamutatás a fiataloknak, hogy a szabadságért áldozatokat kell hozni, olykor nem is keveset.

Gruber Ferenc, elnök, Millecentenáriumi Emlékbizottság, Ada: „A hősök példát mutattak, hogy sokszor felül kell múlni. Az áldozatok legtöbbje katonatiszt volt, császári és jómódú katonatiszt. Sőt, Kiss Ernőről egy gazdag földbirtokos volt, aki hajlandó volt lemondani tulajdonképpen a vagyonáról. Átállt az osztrák császári csapatokból a szabadságharc csapataihoz és Kossuth hadseregébe harcolt.”

Az adai megemlékezés végén a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselője, a Községi Képviselő-testület és a helyi pártok vezetői, valamint a községi civil szervezetek koszorúzták meg a Damjanich-emlékművet.

Ada
aradi vértanúk
megemlékezés
Damjanich János

Most

Népszerű