Ugrás a tartalomra

A hősökre emlékezve

2023.03.15
14:32
2023.03.15
16:42
Forrás
Pannon RTV
Istentisztelettel, ünnepi műsorral és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával emlékeztek a hősökre Magyarittabén.

A hétszáz lakosú bánáti falu sorsa elválaszthatatlan a legdélebbi Kossuth-szobortól. Az elmúlt három évtizedben itt tartják a március 15-ei vajdasági központi megemlékezést.

A református templomban Marton Károly esperes köszöntötte az egybegyűlteket. Az alkalmi szavalatok után pedig Kovács Csaba, maradéki református segédlelkész hirdette az igét. A Kossuth-szobornál Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz írt levelét, majd Kerekes József Magyarittabé tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

„Számunkra ez nagy jelentőséggel bír. Mert a Kossuth-szobor falunknak egyik központi része és úgymond összetartó ereje, mert a Kossuth-szobor összetartásából indul ki az egész falunak az összetartása. Ilyenkor büszkék vagyunk arra, hogy ez a központi megemlékezés első állomása. Magyarittabén kezdődik a központi megemlékezés sorozat.”

Rólunk, tetteinkről, közösségi igyekezetünkről vagy annak hiányáról is majd a jövő generációja fog egyszer véleményt alkotni, de az 1848-as forradalomra mindig büszkék leszünk, mondta beszédében Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

„A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett központi ünnepségnek, amely egyrészt ünnepel, másrészt megemlékezik az 1848/49-es forradalom eseményeiről, minden évben jelentősége van, de az idei évben azt hiszem, kiemelten tudjuk kezelni. A forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról beszélünk, és azon túl Petőfi Sándor születésének a 200. évfordulójának esztendejében is vagyunk.”

Az ittabei megemlékezésre immár másfél évtizede eljárnak a gyergyószentmiklósiak. Az erdélyi város ezúttal is képviseltette magát.

Sándor István, Gyergyószentmiklós: „A Kárpát-medencei magyarságunknak az összetartozásképpen vagyunk itt, hogy az itteni emberek is lássák, hogyha a székely ember, amit megígér, azt mindig betartja. Tehát eljöttünk most március 15. ünnepelni közösen a barátainkkal, hogy ezzel is megerősítsük az egybetartozásunkat.”

A megemlékezés végén Magyarittabé polgárai, az anyaország küldöttsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok, valamint egyesületek és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait.

Sárközi István
Kerekes József
Sándor István
Magyarittabé

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.