Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hosszú kocsisorok a határátkelőkön

2019-08-10
14:53
2019-08-11
08:21
Forrás
Pannon RTV
Ha tehetik, ne a horgosi autópálya-határátkelőt válasszák. A szerb-magyar határszakaszon hét másik hely is van, ahol jelentősen gyorsabban lehet átlépni a határt.

Szombaton reggel több órán keresztül alig haladt előre a sor – panaszkodik az egyik királyhalmi asszony. Bödő Erzsébet már hajnali 5 óra óta várakozott a Horgos-Röszke autópálya-átkelőhely szerbiai oldalán, és 6 óra elteltével sem jutott el a szerb határőrökig: „Azt nem értem meg, hogy ilyen helyzetben miért kell ennyire feltartani a sort. Mert megértem, hogy kell az ellenőrzés, de hogy ennyire! 3,5 óra hosszán keresztül nem megyünk 50-100 métert se, ez lehetetlen. Ennyire nem ellenőriznek.”

Az újvidéki Saša Miletić kénytelen a horgosi átkelőt választani, mert kutyákat visz át a határon, és csak itt lehet a megfelelő adminisztrációt elvégezni. Ő is hajnalban érkezett.

Saša Miletić: „Most van hat órája, hogy várok, és nem tudom, mennyit kell még. Élő állatok vannak velem. Ennek gyorsabban kellene mennie, ami őket illeti.”

A legtöbb jármű osztrák vagy német rendszámú volt. A szabadságukon lévő vendégmunkások lépik át itt a határt.

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen összeért a két határ, akkora volt a sor. Úgy néz ki, hogy hasonló lesz a helyzet, mint múlt hétvégén, amikor péntek, szombat, vasárnap több mint 300 ezer személy lépte át ezt a szerb-magyar határt.

A szerb oldalon minden kaput megnyitottak mindkét irányban, mégis alig haladtak az autók.
Nenad Živković, határrendészeti parancsnok-helyettes, Horgos: „Az elmúlt 24 órában mintegy 40 ezren lépték át az államhatárt. Körülbelül 10 ezer jármű ment át, az autóbuszokból mintegy 220 volt.”

Az illetékesek azt javasolják, hogy ha tehetik, ne a horgosi autópálya-határátkelőt válasszák, hanem a kisebb átkelőket. A szerb-magyar határszakaszon hét másik hely is van, ahol jelentősen kevesebb várakozás mellett lehet átlépni a határt. A Szerbiába irányuló forgalom augusztus 20-ig lesz intenzív, Magyarország felé pedig egészen szeptember közepéig kell számítani tömegre.

határátkelő
várakozás
Horgos-Röszke

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.