Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hosszú a szervátültetésre szorulók várólistája Szerbiában

2022.06.06
14:54
Forrás
Szerbiai RTV
Körülbelül kétezer betegnek lenne szüksége vesére, szívre, tüdőre vagy szaruhártyára - tudta meg a Szerbiai RTV.

A koronavírus-járvány szinte megbénította a transzplantációt, a szakemberek pedig abban bíznak, hogy őszre javul a helyzet. Ehhez donorokra van szükség. Donor pedig általában olyan fiatal vagy legfeljebb 60-65 éves egészséges vagy viszonylag egészséges személy lehet, akit korábban jól kezeltek, de váratlanul meghal. Az, aki évek óta krónikus betegségben, például cukorbetegségben szenved, nem lehet donor.

A transzplantáció koordinációjával megbízott szakember, Saša Knežević elmondta, a legnehezebb meggyőzni a hozzátartozókat, hogy az elhunyt szervei életet mentenek, miközben a veszteségükkel vannak elfoglalva.

szervátültetés
donor
Szerbia
várólista

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.