Ugrás a tartalomra
Pixabay/stux

Hova és milyen feltételekkel utazhatunk?

2020-05-23
18:22
Forrás
Pannon RTV
Több nyugat-balkáni országban is lazultak a határátlépés szabályai az elmúlt napokban, azonban az előírások és feltételek eltérnek.

A legtöbb országban június elsejétől teszik lehetővé a szerb állampolgárok számára a belépést, Görögország pedig június 15-től nyitja meg határait a turisták előtt.

Szerbia teljesen megnyitotta a határait a bejövő személyforgalom előtt, vagyis koronavírus-teszt és karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni az országba. A szomszédos országokban azonban eltérő előírások vannak érvényben. Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, Horvátország is újranyitotta határait. Beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba. Belépéskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia.

Románia, Bulgária és Görögország június elsejétől fokozatosan megnyithatja határait a szerbiai állampolgárok előtt. Ekkortól nem lesz szükség negatív tesztre, sem kötelező hatósági karanténra. Június 15-től pedig a turisták előtt is nyitnak a görögök.

Bosznia-Hercegovina szintén június elsején nyitja meg határait. Üzleti ügyben azonban már be lehet utazni a nyugat-balkáni országba. Ehhez 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszt és meghívólevél kell.

Észak-Macedóniába azonban továbbra is csak engedéllyel lehet belépni, és az országot is csak megfelelő indokkal lehet elhagyni. Minden hazatérő kéthetes kötelező karanténba kerül.

Montenegró határai is zárva vannak a szerbiai állampolgárok előtt. Ez várhatóan majd júniusban fog változni.

határnyitás
Görögország
Szerbia
Nyugat-Balkán

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű