Ugrás a tartalomra
Pixabay/langll

Hova és milyen feltételekkel utazhatunk?

2021.05.13
21:26
2021.05.13
22:01
Forrás
Pannon RTV
Kezdheti tervezgetni a nyaralást! Idén nyáron már egy sor országba elutazhatnak a beoltottak, a betegségen átesettek, és azok, akik végeztetnek PCR-tesztet.

Hogy melyek az utazás feltételei, Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója mondta el Közügyek című műsorunkban.

Seničić kifejtette, hogy jelen pillanatban, függetlenül a digitális igazolásoktól, minden eddig kapott oltási igazolás, illetve PCR-teszt érvényes. Használhatók, és lehet velük utazni. A kedd óta elérhető digitális igazolás egy olyan dokumentum, amely összefogja az eddigi lépéseinket. Tehát ha valaki már átesett a betegségen, pozitív volt a PCR-tesztje, melyet az e-uprava portálon keresztül kapott meg, majd később beoltatta magát, és igazolást kapott erről, ezen a zöld, digitális igazoláson szerepelni fog. A határokon ez a dokumentum mutatja be a vírushoz köthető múltunkat és jelen állapotunkat. Azok esetében, akik csak beoltatták magukat, ott lesz a vakcina igazolása. Mindenki más esetében, akik esetleg szerológiai, illetve PCR-tesztet végeztettek el, azok az adatok kerülnek be a dokumentumba. Tehát egy dokumentum tartalmazza minden eddig megtett lépésünket, ami a covidhoz köthető. Ez a határátkelőknél jelentősen felgyorsítja a folyamatot, ez volt az ötlet.

Az igazgató arról is beszélt, hogy negatívum az, hogy nincsenek hivatalos, egységes protokollok minden országban. Minden ország saját feltételeket szab, és ez természetesen a szerbiai és más európai országok polgárait is megzavarja.

Felmerült a kettős állampolgársággal rendelkezők helyzete, hogy vannak emberek, akiknek csak magyar útlevelük van, szerb nincs, és hogy ilyen esetben a magyar útlevél adatai érvényesek lesznek-e ebben a dokumentumban, elfogadja-e ezeket az adatokat a program.

Aleksandar Seničić elmondta, hogy ez a program a szerb személyi azonosító számon alapszik. Tehát mindenkinek, akinek van személyi igazolványa vagy egyéb dokumentuma, amely tartalmazza a személyi azonosító számot, elérhető lesz a zöld igazolvány. Mindenekelőtt fontos, hogy regisztráljanak az e-uprava portálon. Az oldalra belépve nagyon egyszerű az eljárás. Beírják a személyi azonosító számukat és az e-mail-címűket, majd megkapják az igazolást elektronikus formában. Kinyomtathatják, ahányszor akarják, őrizhetik a mobiltelefonon, a számítógépen. A határokon az ellenőrzést végzők, ha leolvassák a QR-kódot, hozzáférnek minden eddig említett információhoz. Legyen szó az oltási igazolásról, a negatív PCR-tesztről, vagy egyéb tesztekről, amelyek szintén fontosak az utazó egészségügyi állapotát illetően.

Az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója beszélt arról is, hogy hova és milyen feltételekkel utazhatunk most ezekkel a digitális igazolásokkal, és hogy a kínai vakcinát továbbra is megkérdőjelezik-e még sok országban.

Mint mondta, jelen pillanatban Szerbia polgárai esetében a kínai vakcinát csak Ciprus kérdőjelezi meg. Ciprus az egyetlen ország, ahol nem fogadják el a kínai vakcinát. Az volt a magyarázatuk, hogy ha majd az Egészségügyi Világszervezet elfogadja a Sinopharm oltást, akkor ők is felülvizsgálják az álláspontjukat. Néhány nappal ezelőtt ez megtörtént, és várható, hogy Ciprus elfogadja majd a kínai vakcinát is. Az összes többi ország elfogadja a kínait. Elfogadják az összes oltás felvételéről kiállított igazolást. Jelen pillanatban négy országba tudunk utazni bármilyen feltétel, igazolás, teszt nélkül. Ezek Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia és Észak-Macedónia. Ez egész nyáron így marad. Egyiptom és Tunézia továbbra sem fogadja el az oltási igazolásokat. Velük folyamatban vannak az egyeztetések, vélhetően május végéig megteremtődnek a feltételek, hogy azokba az országokba is utazhassunk. Megegyezés született Törökországgal, oda is utazhatunk oltási igazolással bármelyik vakcináról is legyen szó, ha megtörtént az újraoltás, és az után is elmúlik 14 nap. A negatív PCR-teszt továbbra is alternatívaként szolgálhat az utazásra azok számára, akik nem oltatták be magukat. Ciprus változtatott a legutóbb a feltételeken, oda is utazhatunk egyelőre minden vakcinával, kivéve a kínait. Természetesen alternatívaként a PCR-teszt is elfogadott. Szlovénia a múlt héten vezetett be újabb szabályokat. Ezek egy kicsit bonyolultabbak, minden vakcina esetében ellenőrizni kell a Szlovén Turisztikai Szervezet weboldalán, vagy a Külügyminisztérium weboldalán itt Szerbiában, ahol egészen jól frissítik az adatokat, mivel azok napról napra változnak.

Korábban megállapodás született Görögországgal, Horvátországgal és Bulgáriával. Ezek az országok minden vakcina esetében elfogadják az oltási igazolást, valamint ezek esetében is alternatíva lehet a PCR-teszt. Horvátország és Bulgária az antigén tesztet is elfogadja, ami olcsóbb és elérhetőbb. Görögország esetében holnap vagy holnapután megnyithatják az Észak-Macedónián keresztül vezető útvonalat, és itt is érvényes lesz az antigén teszt - mondta Aleksandar Seničić.

utazás
Aleksandar Seničić
Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége
oltási igazolás

Most

Népszerű