Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Húsvéthétfő van

2020.04.13
07:07
Ez a húsvét vasárnapját követő hét első napja. A mai naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért ezt a napot vízbevető hétfő néven is ismerték.

Egykor vidéken a lányokat a kúthoz vagy a patakhoz vitték, és vödörrel leöntötték. A legények ma a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól.

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.

húsvéthétfő
húsvét
locsolkodás
hagyomány

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően