Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Húsvéthétfő van

2021.04.05
07:19
2021.04.05
10:18
Forrás
Pannon RTV
Húsvét második napját vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték régen. A magyar népéletben már az öröm, elsősorban a fiatalság ünnepe volt, amelyen hajnaltól fogva a legények vízzel locsolták meg vagy a patakba merítették az ismerős lányokat.

A húsvét megünneplése a 3. század óta ismert. Több népszokás is kapcsolódik hozzá, mint amilyenek az ételszentelés, a hímes tojás festése, vagy a locsolkodás.

Pannon RTV

Húsvét második napját, húsvéthétfőt vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték régen. Ez a nap a megelőző napok liturgikus ünneplése után a magyar népéletben már az öröm, elsősorban a fiatalság ünnepe volt, amelyen hajnaltól fogva a legények vízzel locsolták meg vagy patakba merítették lányokat. A legények ezért festett, piros vagy hímes tojást kaptak ajándékba. A tojás a legrégibb húsvéti eledelek egyike és egyúttal az újjászületés jelképe.

Pannon RTV/Gualtieri Nino

A húsvéti locsolásnak, majd a tojásajándékozásnak számos eredete és szerteágazó szimbólumrendszere van. Egyrészt utal a keresztelkedésre is, amelyet szintén vízzel végeztek, de kapcsolatban van a termékenységkultusszal is, valamint arra a legendára is utal, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni.

A patakba merítéses, vagy a vödrös-kútvizes húsvéti locsolkodást a második világháború után váltotta fel a kölnis változat, amely a mai napig sem kopott teljesen ki az ünnepi hagyományok sorából.

húsvét
locsolkodás

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően