Ugrás a tartalomra
FoNet/Aleksandar Barda

Húsvéthétfőt ünneplik ma a pravoszláv hívek

2020.04.20
07:11
2020.04.20
18:45
Ezen a napon az a szokás, hogy a rokonok, barátok meglátogatják egymást. A hagyomány szerint a vendégek festett tojást kapnak ajándékba. Idén a kijárási tilalom miatt azonban otthon töltik az ünnepet.

A húsvétot a keresztények három napon át ünneplik, ezért a Szerb Pravoszláv Egyház naptárában piros betűs ünnep húsvéthétfő és húsvétkedd is.

Húsvéthétfővel kezdődik az úgynevezett szent hét, vagy más néven, Tamás hete, amely Tamás apostolról kapta a nevét. Ugyanakkor sok helyen fehér hétnek is nevezik, mert ezen a héten nem kell sem szerdán, sem pedig pénteken böjtölni.

A húsvéthétfőhöz kapcsolódó legfontosabb hagyomány a rokonok, szomszédok, barátok látogatása, és a közös ünneplés. Ennek bibliai gyökerei vannak. Arra vezethető vissza, hogy minél többen osszák meg egymással Krisztus feltámadásának örömhírét.

A vendégek a látogatás alkalmával festett tojást kapnak a házigazdától. Sok helyütt a templomokban a kenyeret is megáldják ezen a napon. A látogatások alkalmával fontos szokás még a tojástörés is. Rokontól rokonig, ismerőstől ismerősig járva összekocogtatják a tojásokat, és akié erősebbnek bizonyul, elkapja a vesztes törött tojását. Így aki erős tojással indult meg a körútra, a nap végére egy egész kosárnyi tojással is hazatérhet.

Az idei rendkívüli helyzet miatt azonban, ahogyan a katolikus, így a pravoszláv szokások nagy része is elmarad. Tojástörő versenyeket sem szerveztek. A pravoszláv hívők, ahogyan a húsvétvasárnapot, a húsvéthétfőt is szűk, családi körben töltik.

 

húsvéthétfő
pravoszláv húsvét
tojástörés
látogatás

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.