Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Húsvéti, közösségi játék Szentmihályon

2019-04-22
19:00
2019-04-23
15:53
Forrás
Pannon RTV
Kevesen ápolják a locsolkodás hagyományát Bánátban.

Lassan kiveszik a szervezett húsvéti locsolkodás hagyománya Bánátban. Egyik-másik fiú azért még elmegy locsolkodni, de egyre ritkább az ilyen példa. Szentmihályon a motoros klub szervezésében húsvéti, közösségi játékkal próbálják ezt pótolni.

Elmúltak az idők, amikor a legények - zeneszó mellett - járták a lányos házakat. A bánáti Szentmihályon a legkisebbek körében próbálják újjáéleszteni ezt a hagyományt. Haladi Norbert ma három kislányt is meglocsolt. A jutalma pedig piros tojás volt. Lingli Mónika, szervező, Szentmihály: „Sajnos ez már úgy, mint azelőtt, nem létezik. Nem is tudom, hogy a környéken valahol létezik-e. Valamikor régen, tizenévvel ezelőtt próbáltuk ezt úgy föleleveníteni, hogy az énekesek, táncosok, népviseletbe öltöztek, és akkor úgy locsolkodtunk, de azok az emberek, akik csinálták, már nem csinálják, a fiatalabbak pedig nem vették át tőlünk.”

A kertészfaluban húsvéthétfőn a locsolkodás helyett közösségi találkozókat tartanak. Lingli Mónika, szervező, Szentmihály: „Három éve a motoros klub vette át ezt a szerepet, és itt a motorosok udvarában szervezzük meg ezeket a játékokat. Gondoljuk, hogy ez is egy jó közösségi dolog, ami összeköti a gyerekeket, ideszoktatja őket hozzánk, és egy jó mód az ünneplésre, társalgásra.”

A gyerekek számára ma is különböző ügyességi játékokat szerveztek. Szőke István, motoros, Szentmihály: „Egy kis szórakozás nekik, nekünk egy kis társalgás. Most már nincs az a locsolkodás, hogy locsolkodunk, megyünk vödör számra, mint mikor mi voltunk fiatalok. De így még most ezzel megtartjuk a gyerekeket, hogy összejöjjenek, társalogjanak. Szórakozunk egy kicsikét.”

A rendezvényt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a magyar kormány támogatta.

Szentmihály
húsvét
húsvéthétfő

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:58

Elhunyt Nikola Hajdin szerb akadémikus

Tagja és elnöke volt a Szerb Művészeti és Tudományos Akadémiának. 1923-ban született a horvátországi Vrbovskoban, a Belgrádi Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait építészeti szakon.
17:19

Útnak indul a Tanyaszínház

Y-elágazás a címe a Tanyaszínház idei produkciójának, amely a mai huszonévesek problémáit járja körül. Az idei tájolás Kishegyesen kezdődik, ma este 21 órától.
15:58, Frissítve: 17:59

Pénteken Voždovac-TSC

A TSC labdarúgói idegenben a Voždovac ellen kezdik meg szuperligás szereplésüket. A mérkőzést pénteken 20 órától játsszák műfüves pályán. A vendéglátó stadionja egy bevásárlóközpont tetején van.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.

Újabb rekordot döntött a dinár

Újabb rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A ma jegyzett adatok szerint egy euró 117,7365 dinárt ér - tájékoztat a Szerbiai Nemzeti Bank.