Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Húsvéti pravoszláv hagyományok

2021.05.02
17:59
2021.05.03
10:33
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken is ünnepeltek ma a pravoszláv hívők. Húsvét vasárnapján megtelnek az ortodox templomok. A körmeneten ikonokat hordanak, megszentelik a hívek által hozott ételeket. A járványhelyzet miatt az utcai felvonulások idén is elmaradtak.

Sok hívő jött el a húsvéti liturgiára Nagybecskerek legrégibb, 1746-ban felszentelt Szűz Mária Mennybemenetele templomába. Jézus feltámadását, a keresztény hit szimbólumát, a feltámadás reményét ünnepelték.

Radivoj Nađalin, a nagybecskereki Szűz Mária Mennybemenetele templom plébánosa: „Jézus Krisztus három napot volt a sírjában és akkor, mint az Úr, feltámadt. Nekünk ez a legnagyobb ünnep, az ünnepek ünnepe, az öröm öröme, hogy Jézus legyőzte a halált, és nekünk ajándékozta a feltámadás reményét, hogy majd az örök életben vele leszünk. Krisztus feltámadt!”

Pannon RTV/Lukács Attila

A pravoszláv húsvéthoz számos népszokás kötődik, a fűzfaágszenteléstől a tojásfestésig. Mindegyik a megbocsájtást, a megtisztulást, a családi hangulatot idézi, az új életet dicsőíti. Bánátban szokás a tűzgyújtás is, ami a húsvéti ünnepkör kezdetét jelzi.

Pannon RTV/Lukács Attila

Nada Boroš történész: „Versengés is volt az egyes utcasarkok között élők körében, kinek a tüze nagyobb, illetve ki hozott több tűzrevalót. A tűz körül összegyűlnek a környéken élők és késő estig beszélgetnek, társalognak. A fiatalok pedig átugrálják a tüzet.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A legfontosabb esemény a húsvétvasárnapi liturgia, majd a bőséges családi ebéd. A templomba az idősebbek mennek, a fiatal háziasszonyok otthon főznek. Az ebéd elfogyasztása előtt gyertyát gyújtanak, és együtt imádkoznak. Az asztalra leves, főtt sonka, baromfihús kerül. A feltámadás estéjén a bánáti falvakban az emberek az utcára mennek, hogy csendben és békében beszélgessenek.

Nagybecskerek
húsvét
pravoszláv

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.