Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Húsz menekült család kapott lakást Temerinben

2019-08-21
18:03
2019-08-21
20:20
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a Regionális Lakásépítési Program, amelynek köszönhetően húsz menekült család kapott új lakást Temerinben. A kulcsokat Ivica Dačić, a Szerb Kormány alelnöke adat át a kedvezményezetteknek.

Két épületben helyezkedik el az a húsz lakás, amelyekre több, mint húsz évet vártak a Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából, a háború elől menekült családok. Milanka Macanović 23 évvel ezelőtt Ključból érkezett férjével és az akkor hároméves lányával. Temerinben leltek új otthonra, amit szívből megköszönt: „Megoldottuk a lakhatási gondunkat, én hittem ebben, mivel még vannak jó emberek és támogatók, akiknek nagy hálával tartozunk.”

Temerin községbe a múlt század kilencvenes éveiben mintegy 12 ezer háborús menekült érkezett, többségük itt kezdett új életet. A lakásépítési programba 85 ezer eurót fektetett a község – emelte ki Đuro Žiga, községi elnök: „Sikerült biztosítanunk a helyet az építkezéshez, továbbá a kommunális infrastruktúrát és a területrendezést vállaltuk magunkra. Szeretnénk hosszú és biztonságos életet kívánni azoknak az embereknek, akik mától ezekben a lakásokban kezdik új életüket.”

A Regionális Lakásépítési Programnak köszönhetően Szerbiában eddig hétezer menekült családnak biztosítottak új otthont és esélyt az újrakezdésre – mondta Mateja Norčić Štamcar, az Unió szerbiai küldöttségének alelnöke: „Az Unió nagy mértékben dolgozik a Szerbiával kitűzött közös célért, hogy minél több, a régi Jugoszlávia területéről elmenekült embernek otthont teremtsen. Büszkék vagyunk arra, hogy a Lakásépítési Program legnagyobb támogatói lehetünk, és a továbbiakban is elszántan folytatjuk az együttműködést a sikeres befejezésig, ami 2021-re várható.”

A Programot az EU támogatása mellett Szerbia közösen valósítja meg Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval és Horvátországgal – mondta Ivica Dačić, a Szerb Kormány alelnöke: „Tovább haladunk azon az úton, amelyen jobb és gondoktól mentes életet biztosíthatunk azoknak, akik Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából menekültek ide, Temerinbe. Megtiszteltetés számomra, hogy összesen 20 családnak nyújthatom át a lakáskulcsokat, amelyek a Regionális Lakásépítési Program, négyes alprogramja keretében épültek.”

Temerin mellet több szerbiai településen is építettek lakásokat a menekülteknek.

Temerin
menekült
lakás
Ivica Dačić

Most

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.