Ugrás a tartalomra

Húszéves a Vajdaság Erdői Közvállalat

2022.09.30
18:33
2022.09.30
19:16
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a Vajdaság Erdői Közvállalat Újvidéken. Az évfordulóról ünnepi díszülésen emlékeztek meg. Elismeréseket adtak át azoknak, akik az elmúlt két évtizedben hozzájárultak a közvállalat sikeres működéséhez.

A Vajdaság Erdői Közvállalatnak az elmúlt 20 évben sikerült elérnie azt, hogy Európa-szerte környezettudatos, fafeldolgozó-ipari szempontból is rangos vállalatként emlegessék – hangzott el az újvidéki Master Központban megtartott ünnepi díszülésen. Az elmúlt két évtizedet egyebek mellett a vadállomány és az erdők megőrzése és gyarapítása, továbbá számos fejlesztés is jellemezte. A közvállalat foglalkoztatottjainak több mint 70 százalékát a termelőmunkások teszik ki.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója: „130 ezer hektáron gazdálkodunk a 170 hektárból, ami Vajdaságban van. A többi az egyházaké, valamint a Fruška gorai park még az, ami nem tartozik hozzánk, 5 százalék pedig magánerdő. 1480 foglalkoztatottunk van. 350 traktorista, 350 erdésztechnikus, 200 favágó, 160 erdészmérnök, 42 vadőr, 24 halőr.”

Az ünnepi díszülésen mások mellett Branko Stajićot, a Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának dékánját és Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét is elismerésben részesítették.

Pásztor István szerint a közvállalat gazdasági és társadalmi szempontból is fontos feladatokat lát el Vajdaságban és kellő szakértelemmel gazdálkodik a rájuk bízott területeken. „Ebből több mint 100 ezer hektár erdő alatt van. A gazdálkodás nem fakivágást jelent, hanem az erdőkkel való felelősségteljes gazdálkodást, aminek a része az arra érett erdőknek a kivágása, nyersanyagbiztosítás a faipar számára a fűtés céljából. De ugyanakkor leginkább ennyire fontos az azonnali ültetés is, az új erdőknek a telepítése és az új erdők feletti gondoskodás. Ezt látjuk a Vajdaság Erdői Közvállalatnál.”

A Tartományi Képviselőház elnöke elmondta: büszke arra, hogy a Vajdaság Erdői Közvállalat sikeresen működik, és hogy immár több mint 15 éve a Vajdasági Magyar Szövetséghez tartozó emberek vezetik a céget. A közvállalat egyébként két évtized alatt 4445 erdősítést hajtott végre, több mint 23 millió fát ültettek el, 17 erdei vadászterületet tartanak fenn és mintegy 88 ezer hektár védettnek nyilvánított területről gondoskodnak.

Vajdaság Erdői Közvállalat
évforduló
Újvidék
Kókai Roland
Pásztor István

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.