Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ideális az idő a nádvágáshoz

2022.01.25
21:33
Forrás
Pannon RTV
Kevés szabadtéri dologhoz jó a -13 fok, de nádvágásra tökéletes – mondják a ludasiak, akik most a keményebb fagyok beálltával tudták elkezdeni a nádvágást a tó körül. Azt mondják, idén nem jó minőségű a nád, az ónos eső nem tett jót neki.

Borsos Gábor két társával már múlt héten elkezdte a téli aratást, vagyis a nádvágást a Ludasi-tónál. Eddig erre nem volt lehetőség, mert a tartós fagyok elmaradása miatt nem képződött elég vastag jégréteg a tavon. A nádvágók szerint ki kell használni a keményebb mínuszokat.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A nemzetközi védelem alatt lévő tó szélén minden évben ki kell vágni a nádat, hogy az megújulhasson. Gulyás Oldal Tibor már csaknem 30 éve vágja a nádat a tó partján. Szerinte a nádvágás elsősorban azért fontos, hogy tisztuljon a tó.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Ludasi-tó és környéke természetvédelmi terület, ezért engedélyhez kötött a nádvágás is. Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatója elmondta, már több évtizedes bejáródott gyakorlat, hogy a nádvágókkal szerződést kötnek, ami tartalmazza a Tartományi Természetvédelmi Intézet által megfogalmazott feltételeket is. Ezek szerint a nádvágásra január elsejétől február 28-ig kapnak engedélyt a nádvágók azzal, hogy március közepéig még lehetőségük van a terület tisztításának befejezésére.

A nádvágók szerint akkora a nád iránti kereslet, hogy bármennyit el tudnának adni, de sajnos egyfelől az időjárás miatt nagyon keveset tudnak a tavon dolgozni, másfelől kevesen vannak, akik nádat vágnak. A nádvágás a tó és környékének teljes bioszférájára hatással van. A tavasz beköszöntével a friss, zöld nád több oxigént juttat a vízbe, valamint több visszatérő vízi vándormadárnak biztosít fészkelőhelyet.

nádvágás
Ludasi-tó
Dobó Márta
Palics-Ludas Közvállalat
Környezetvédelem

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.