Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Idegsebészeti mikroszkópot kapott a Vajdasági Klinikai Központ

2018-11-08
16:21
2018-11-08
20:53
Forrás
Pannon RTV
A tartományi támogatásból beszerzett 30 millió dinár értékű eszköz jelenleg Szerbiában a legkorszerűbb. A vajdasági központ idegsebészeti osztályán az ország legjobb szakemberei dolgoznak.

Az ország legkorszerűbb idegsebészeti mikroszkópját kapta a tartományi egészségügyi központ sürgősségi osztálya. Az eszközzel már az érkezésének napján sikerrel megműtöttek egy nagybecskereki asszonyt, akit vérző agytumorral szállítottak a központ sürgősségi osztályára. Dr. Đula Đilves, idegsebész, Vajdasági Klinikai Központ, Újvidék: „Leggyakrabban az érzsák pattanásakor, úgynevezett aneurizma vérzéskor szoktuk használni, amikor egy titánium klipsszel elzárjuk a vérző érzsákot, és ez egy nagyon összetett és kockázatos műtét, és a mikroszkóp nagyon sokat segít nekünk.”

A Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályának idegsebészei az utóbbi 10 nap alatt 20 műtétet végeztek el az újonnan kapott mikroszkóppal. A korszerű eszközzel agydaganatokat, gerincsérveket és gerincsérülteket is kezelnek. A Vajdasági Klinikai Központ idegsebészeinek sikerét Európa-szerte elismerik. Dr. Petar Vuleković, az idegsebészeti osztály vezetője, Vajdasági Klinikai Központ, Újvidék: „A legnagyobb megelégedésünkre Szerbiában, Belgrádban a Vajdasági Idegsebészek Egyesülete, mint az országos idegsebészek egyesületének képviselője, szervezhetjük meg 2020-ban az európai idegsebészek tanácskozását. Igyekszünk majd ünneppé tenni ezt az eseményt.”

A Vajdasági Klinikai Központ szakemberei 10 nappal ezelőtt az európai idegsebészek csúcstalálkozóján vettek részt, ahol 3 vezető előadást is tartottak. Az Európa különböző országaiból érkező 1500 résztvevő közül újvidéki idegsebész kaphatta meg a legjobb munkáért járó díjat, de a fiatal neurológusok első díját is a tartományi központ idegsebésze érdemelte ki.

Vajdasági Klinikai Központ
Újvidék
idegsebészet
mikroszkóp

Most

20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.