Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Idegsebészeti mikroszkópot kapott a Vajdasági Klinikai Központ

2018-11-08
16:21
2018-11-08
20:53
Forrás
Pannon RTV
A tartományi támogatásból beszerzett 30 millió dinár értékű eszköz jelenleg Szerbiában a legkorszerűbb. A vajdasági központ idegsebészeti osztályán az ország legjobb szakemberei dolgoznak.

Az ország legkorszerűbb idegsebészeti mikroszkópját kapta a tartományi egészségügyi központ sürgősségi osztálya. Az eszközzel már az érkezésének napján sikerrel megműtöttek egy nagybecskereki asszonyt, akit vérző agytumorral szállítottak a központ sürgősségi osztályára. Dr. Đula Đilves, idegsebész, Vajdasági Klinikai Központ, Újvidék: „Leggyakrabban az érzsák pattanásakor, úgynevezett aneurizma vérzéskor szoktuk használni, amikor egy titánium klipsszel elzárjuk a vérző érzsákot, és ez egy nagyon összetett és kockázatos műtét, és a mikroszkóp nagyon sokat segít nekünk.”

A Vajdasági Klinikai Központ sürgősségi osztályának idegsebészei az utóbbi 10 nap alatt 20 műtétet végeztek el az újonnan kapott mikroszkóppal. A korszerű eszközzel agydaganatokat, gerincsérveket és gerincsérülteket is kezelnek. A Vajdasági Klinikai Központ idegsebészeinek sikerét Európa-szerte elismerik. Dr. Petar Vuleković, az idegsebészeti osztály vezetője, Vajdasági Klinikai Központ, Újvidék: „A legnagyobb megelégedésünkre Szerbiában, Belgrádban a Vajdasági Idegsebészek Egyesülete, mint az országos idegsebészek egyesületének képviselője, szervezhetjük meg 2020-ban az európai idegsebészek tanácskozását. Igyekszünk majd ünneppé tenni ezt az eseményt.”

A Vajdasági Klinikai Központ szakemberei 10 nappal ezelőtt az európai idegsebészek csúcstalálkozóján vettek részt, ahol 3 vezető előadást is tartottak. Az Európa különböző országaiból érkező 1500 résztvevő közül újvidéki idegsebész kaphatta meg a legjobb munkáért járó díjat, de a fiatal neurológusok első díját is a tartományi központ idegsebésze érdemelte ki.

Vajdasági Klinikai Központ
Újvidék
idegsebészet
mikroszkóp

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.