Ugrás a tartalomra
Pixabay/jenniferrdl

Idén már nemigen utazhatunk a tengerre

2020-08-13
08:56
2020-08-13
18:00
Forrás
Szerbiai RTV
Aki a szabadságát üdüléssel töltené, még mindig választhatja a szerbiai fürdőhelyeket - emlékeztet az idegenforgalmi miniszter, aki hangsúlyozza, a szerbiai turizmus nagy veszteségeket szenvedett.

A külföldi turisták elmaradása miatt Szerbia idén egymilliárd eurós veszteséget könyvelhet el - nyilatkozta ma a szakminiszter. Bár nyáron egyes hazai úti célok óriási népszerűséget szereztek, az itteni turisták önmagukban nem tudják pótolni az ágazat óriási kiesését.

Idén nyáron szinte lehetetlen volt eljutni a tengerre. Egyeseknek ugyan sikerült "átcsúszni" a határon, és eltölteni néhány napot a görög strandokon, a nyaralás azonban az állandóan változó járványügyi intézkedések és a vissza-visszatérő határzárak miatt nem volt felhőtlen.

A legtöbben pont a bizonytalanság miatt döntöttek úgy, hogy belföldön nyaralnak. Egyes szerbiai üdülőhelyek új lendületet kaptak a kialakult helyzetben. Ilyen a pacséri fürdő is, amelynek bejáratánál rendszerint hosszú sorokban várakoznak a tenger híján észak-bácskai egzotikumra vágyó újvidéki, belgrádi és egyéb szerbiai városokból érkező turisták. Dunja Popović, Obrenovac: „Itt semmivel sem rosszabb, mint a tengeren. A víz sós, azt hihetjük, hogy a tengeren vagyunk. Egzotikus lett ez az úti cél az idén, eddig nem is tudta senki, hogy ilyen létezik Szerbiában, most viszont igazi attrakció lett.”

Míg a vidéki turizmus éledezik, a városok szenvednek. Elmaradnak ugyanis a külföldről érkező üzletemberek, nincsenek konferenciák, szervezett turistautak, fesztiválok. Georgi Genov, igazgató, Szerbiai Szállodai és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület: „Júliusban 40-60 ezer vendégéjszakát jegyeztünk Belgrádban, ami a 315 ezres lehetőségekhez képest lényegesen alacsonyabb. De hasonlóan nagyon nehéz a helyzet a többi városban is, Belgrád mellett Nišben és Kragujevacban is, vagyis ahol szállodák vannak.”

A külföldi turisták elmaradása miatt Szerbia idén egymilliárd eurós veszteséget könyvelhet el. Az első két hónap ugyan kiváló eredményeket hozott, de miután márciusban bevezették a rendkívüli állapotot, gyakorlatilag leállt a turizmus. Áprilisban 95, júniusban 85 százalékkal kevesebb külföldi jött az országba. Rasim Ljajić, idegenforgalmi miniszter, Szerbia: „Vannak teljesen új úti céljaink, például Stara planinán. Ott sokan kezdtek el falusi turizmussal foglalkozni, szálláskiadással. Nőtt a hazai turisták száma Vlasinán, a Goliján, Ivanjicán, Kosjerićen. Egész Nyugat-Szerbia tele van hazai vendégekkel. De mindent összevetve ez nem elég ahhoz, hogy helyettesítse a külföldi turistákat.”

Az idegenforgalmi miniszter szerint egyelőre nincsenek arra utaló hírek, hogy a környező, tengerparttal is rendelkező országok megnyitnák határaikat a szerbiai állampolgárok előtt. Mint mondta, ők a kezdetek óta azt javasolták, hogy aki nyaralni szeretne, válasszon hazai üdülőhelyet. Itthon sem vagyunk azonban teljes biztonságban, így a zsúfolt fürdőkben és strandokon is tartsuk a kétméteres távolságot a többiektől, és mossunk gyakran kezet szappannal. Aki pedig a teljes biztonságra törekszik, mehet túrázni vagy kerékpározni, esetleg élvezheti a nyári napsugarakat saját kertjének nyugalmában.

tenger
nyaralás
utazás
határ
határlezárás
Rasim Ljajić

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű