Ugrás a tartalomra
Pixabay/jenniferrdl

Idén már nemigen utazhatunk a tengerre

2020.08.13
08:56
2020.08.13
18:00
Forrás
Szerbiai RTV
Aki a szabadságát üdüléssel töltené, még mindig választhatja a szerbiai fürdőhelyeket - emlékeztet az idegenforgalmi miniszter, aki hangsúlyozza, a szerbiai turizmus nagy veszteségeket szenvedett.

A külföldi turisták elmaradása miatt Szerbia idén egymilliárd eurós veszteséget könyvelhet el - nyilatkozta ma a szakminiszter. Bár nyáron egyes hazai úti célok óriási népszerűséget szereztek, az itteni turisták önmagukban nem tudják pótolni az ágazat óriási kiesését.

Idén nyáron szinte lehetetlen volt eljutni a tengerre. Egyeseknek ugyan sikerült "átcsúszni" a határon, és eltölteni néhány napot a görög strandokon, a nyaralás azonban az állandóan változó járványügyi intézkedések és a vissza-visszatérő határzárak miatt nem volt felhőtlen.

A legtöbben pont a bizonytalanság miatt döntöttek úgy, hogy belföldön nyaralnak. Egyes szerbiai üdülőhelyek új lendületet kaptak a kialakult helyzetben. Ilyen a pacséri fürdő is, amelynek bejáratánál rendszerint hosszú sorokban várakoznak a tenger híján észak-bácskai egzotikumra vágyó újvidéki, belgrádi és egyéb szerbiai városokból érkező turisták. Dunja Popović, Obrenovac: „Itt semmivel sem rosszabb, mint a tengeren. A víz sós, azt hihetjük, hogy a tengeren vagyunk. Egzotikus lett ez az úti cél az idén, eddig nem is tudta senki, hogy ilyen létezik Szerbiában, most viszont igazi attrakció lett.”

Míg a vidéki turizmus éledezik, a városok szenvednek. Elmaradnak ugyanis a külföldről érkező üzletemberek, nincsenek konferenciák, szervezett turistautak, fesztiválok. Georgi Genov, igazgató, Szerbiai Szállodai és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület: „Júliusban 40-60 ezer vendégéjszakát jegyeztünk Belgrádban, ami a 315 ezres lehetőségekhez képest lényegesen alacsonyabb. De hasonlóan nagyon nehéz a helyzet a többi városban is, Belgrád mellett Nišben és Kragujevacban is, vagyis ahol szállodák vannak.”

A külföldi turisták elmaradása miatt Szerbia idén egymilliárd eurós veszteséget könyvelhet el. Az első két hónap ugyan kiváló eredményeket hozott, de miután márciusban bevezették a rendkívüli állapotot, gyakorlatilag leállt a turizmus. Áprilisban 95, júniusban 85 százalékkal kevesebb külföldi jött az országba. Rasim Ljajić, idegenforgalmi miniszter, Szerbia: „Vannak teljesen új úti céljaink, például Stara planinán. Ott sokan kezdtek el falusi turizmussal foglalkozni, szálláskiadással. Nőtt a hazai turisták száma Vlasinán, a Goliján, Ivanjicán, Kosjerićen. Egész Nyugat-Szerbia tele van hazai vendégekkel. De mindent összevetve ez nem elég ahhoz, hogy helyettesítse a külföldi turistákat.”

Az idegenforgalmi miniszter szerint egyelőre nincsenek arra utaló hírek, hogy a környező, tengerparttal is rendelkező országok megnyitnák határaikat a szerbiai állampolgárok előtt. Mint mondta, ők a kezdetek óta azt javasolták, hogy aki nyaralni szeretne, válasszon hazai üdülőhelyet. Itthon sem vagyunk azonban teljes biztonságban, így a zsúfolt fürdőkben és strandokon is tartsuk a kétméteres távolságot a többiektől, és mossunk gyakran kezet szappannal. Aki pedig a teljes biztonságra törekszik, mehet túrázni vagy kerékpározni, esetleg élvezheti a nyári napsugarakat saját kertjének nyugalmában.

tenger
nyaralás
utazás
határ
határlezárás
Rasim Ljajić

Most

17:32, Frissítve: 17:41

Két támadóval a magyarok a portugálok ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány két támadót, Szalai Ádámot és Sallai Rolandot is a kezdőcsapatba nevezte a magyarok portugálok elleni nyitómérkőzésén a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.