Ugrás a tartalomra

Idén Szerbiában eddig több mint 150 új HIV-fertőzöttet regisztráltak

2022.12.01
21:01
2022.12.01
22:28
Forrás
Pannon RTV
December elseje az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az AIDS betegséget a HIV-fertőzés okozza. A Batut Közegészségügyi Intézet adatai alapján idén Szerbiában november 27-ig összesen 152 új HIV-fertőzöttet regisztráltak.

Többségüket Belgrádban és Vajdaságban vették nyilvántartásba. Közülük minden harmadik 20 és 29 év közötti. Szerbia több városában rendszeresen szerveznek ingyenes HIV-szűréseket.

A HIV az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet. Leggyakrabban szexuális úton terjed, de fertőzött vérrel is átvihető. A megfertőződést követően az első tünetek 2-6 héten belül jelentkeznek, és leginkább influenzára hasonlítanak.

A HIV jelen állás szerint nem gyógyítható betegség. Krónikus betegségként kezelik, a fertőzöttek megfelelő terápiával hosszú életet élhetnek. Gyógyszeres kezelés nélkül a fertőzés súlyos immunhiányos állapothoz, vagyis AIDS-stádiumhoz vezethet, ami a fertőzöttek halálával végződik.

Ha arra gyanakszunk, hogy megfertőződhettünk a HIV-vírussal, teszteltethetjük magunkat. Szerbia több városában rendszeresen szerveznek HIV-szűréseket, amelyeken gyorstesztek által ellenőrizhető, megfertőződtünk-e a vírussal. A tesztelések során semmilyen személyes adatunkat nem kötelező megadnunk, az ujjunkból vesznek vért, és az eredményt már negyed óra múlva megtudhatjuk.

Megfertőződés esetén fontos, hogy az érintett mielőbb tudjon róla, annak érdekében, hogy időben megkezdhesse a megfelelő gyógykezelést. Az orvosi előírások maradéktalan betartásával ugyanis nem csak a saját életét hosszabbíthatja meg, hanem akár teljes életet is élhet úgy, hogy nem jelent veszélyt másokra.

A megfelelő gyógykezelés során a vírusszám olyan alacsony szintre csökken a szervezetben, hogy a fertőzött még szexuális úton sem adja tovább a vírust a partnerének.

A szakemberek szerint a megelőzés egyik leghatékonyabb módja az óvszerhasználat rizikós együttlétek során. Néhány éve a világban, mostanra pedig már Szerbiában is elérhetővé vált a PrEP nevű gyógyszer, amit védekezés szempontjából lehet használni. A gyógyszer olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a HIV szaporodását a test sejtjeiben. Ezt a megelőző gyógyszert azok használhatják, akik még nem fertőződtek meg a vírussal, de esélyt látnak arra, hogy megfertőződhetnek vele. Az eddigi vizsgálatok kimutatták hogy azokon a helyeken, ahol elterjedt a megelőző gyógyszer használata, drasztikusan visszaesett a HIV-fertőzöttek száma.

1985 óta Szerbiában több, mint 4500 HIV-fertőzöttet regisztráltak, közülük több mint 2100 személynél kialakult az AIDS betegség.

AIDS
HIV
Batut
Batut Közegészségügyi Intézet
világnap

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.