Ugrás a tartalomra

Ifjú kísérletező kutatók Zentán

2020.03.07
21:34
2020.03.07
21:39
Forrás
Pannon RTV
Fiatal fizikusok és kémikusok költöztek egy napra a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium épületébe szombaton.

A 19. alkalommal megrendezett Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákversenyre kísérletekkel egybekötött kutatásokkal jelentkezhettek az általános iskolák hetedikes és nyolcadikos tanulói. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS tehetséggondozó mozgalom közös versenyére az idén széles témakörben készültek a diákok. A hanghullámok vizsgálata mellett a keményítő, valamint különböző fémek és még a hétköznapi margarin kémiai tulajdonságait is bemutatták.

Muhi Béla, szervező, elnök, GENIUS tehetséggondozó mozgalom: Azt kell mondanom, hogy a diákok valóban szó szerint vették a versenyfelhívásunkat. Tehát, hogy foglalkozzanak valami plusz dologgal, ne csak az iskolai tananyaggal, és kutatást végeznek. Ezek a kutatások a mi versenyünkön kísérletes jellegűek. Olyan kísérleteket végeznek a diákok, amelyeknek az ötletét az interneten, szakkönyvekben találják meg, vagy a felkészítő tanáruk segítségével találnak ki dolgokat. Mondhatom azt, hogy olyan részletességgel tudnak kidolgozni egy-egy témakört, hogy valóban nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy kisebb kutatásnak felelnek meg. Megállnák a helyüket még a középiskolások versenyén is.

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Genius
Kovács Sztrikó Zoltán
Fizika-kémia Diákverseny
Muhi Béla

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.
15:54, Frissítve: 18:21

Ma sorsolják ki az EB-csoportokat

A sorsolás előtt a résztvevőket 4 kalapba osztották szét, ezek kialakítása az Eb-selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján történt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.