Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Ifjúsági otthon lesz a magyarcsernyei Fábián-házban

2020-11-14
16:14
2020-11-14
16:22
Forrás
Pannon RTV
A bánáti település megmaradt épített öröksége ugyanakkor nagyon szegényes. Lebontották a régi községházát, a három iskolaépületet is.
Pannon RTV/Lukács Attila

A település templomát ugyan sikerült felújítani, viszont az orvosi lakás, és a vasútállomás nagyon rossz állapotban vannak. A helyiek igyekeznek változtatni a helyzeten.

Pannon RTV/Lukács Attila

A Fábián családnak a település központjában álló családi házát annak örököse, a Szabadkán élő Dragčević Mészáros Sarolta nemrég Magyarcsernyének ajándékozta. Az épület a kései szecesszió egyik egyszerűbb alkotása.

Pannon RTV/Lukács Attila

Szilágyi Mária, nyugalmazott magyartanár, Magyarcsernye: „Ezt az épületet 1913-ban építtette gróf Csekonics Endre a mindenkori csernyei orvosnak. Első lakója dr. Jonkulov volt, utána pedig a Fábián család költözött be. Fábián Dénes 1919-től haláláig, 1947-ig Csernye orvosa volt. Ez az épület nagyon értékes - építészeti és történeti értékei vannak.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Miután az épület használati joga átkerült Magyarcsernye hatáskörébe, megkezdődött az épület felújítása.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye Helyi Közösség: „Egyeztettem a civilszervezetek képviselőivel, hogy kinek is volna legnagyobb szüksége, vagy kinek milyen terve volna, hogyha ezt a házat elkapnánk. És közös beleegyezéssel a civil zervezetek képviselőivel, elnökeivel arra a megállapodásra jutottunk, hogy legjobban a magyarcsernyei Ifjúsági Klubnak volna szüksége új otthonra.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A munkálatok a magyar kormány támogatásának köszönhetően kezdődtek meg és folynak jelenleg is – tette hozzá a tanácselnök: „Az udvar igen tágas, ami a kihasználását illeti, tervezünk még egy nyitott színpadot építeni és szeretnénk egy zárt, fedett teraszt is, amiben különböző fellépéseket, foglalkozásokat tudnánk tartani.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Fábián-háznak a csernyeiek számára mindig nagy jelentősége volt. Nem csak, hogy itt élt a falu orvosa, hanem sok éven át itt volt a rendelője is a doktornak.

Szilágyi Mária, nyugalmazott magyartanár, Magyarcsernye: „Amikor ennek az épületnek a jövőjéről gondolkoztam, hát nem éppen ifjúsági otthont képzeltem el. Úgy gondoltam, hogy szép lenne itt egy néprajzi gyűjteményt összeállítani, egy emlékszobát a Fábián családnak, esetleg Csernye történetéről néhány állandó kiállításra, ami dobozokban készen is áll.”

A felújítás folyamán az épület homlokzati részének megőrzik eredeti állapotát és egy emléktábla őrzi majd az egykori tulajdonosok emlékét.

Magyarcsernye
Ifjúsági Klub
Fábián-ház
felújítások
Tóth László
Szilágyi Mária

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 15:36

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 15:17

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.