Ugrás a tartalomra
Pixabay/padrinan

Igen magas a daganatos betegek halálozási aránya Szerbiában

2020.09.09
19:46
Forrás
Magyar Szó
Az egyik leggyakoribb daganatfajta az emlőrák, évente 4500 nőnél fedezik fel Szerbiában.

Szerbia a közepes kockázatú országok csoportjába tartozik a mellrákkal küzdő nők aránya alapján, míg a betegek halálozási aránya szerint a második helyen áll Európában - hangzott el a 11. Újvidéki onkológiai kongresszuson.

Idén az előadásokat online tartották meg a járványhelyzet miatt. A márciusról szeptemberre halasztott virtuális kongresszuson fontos onkológiai témákat vitattak meg. A szakértők a tüdőrákra, a melanomára, a petefészekrákra, a gyomor- és bélrendszeri daganatokra helyezték a hangsúlyt.

Különös figyelmet fordítottak a mellrák elleni küzdelemre. Szerbiában évente 4500 nőnél diagnosztizálják a mellrákot. A betegségnek magas a halálozási aránya, ami az áttétek miatt van. Dr. Lazar Popović, a kongresszus egyik szervezője és a Vajdasági Onkológiai Intézet orvosa kiemelte, hogy nagy előrelépések történtek az áttétes emlőrák kezelésében, mely a rákbetegek 70 százalékánál fordul elő.

rák
daganat
emlőrák
kongresszus
halálozási arány

Most

16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.